Георги Георгиев от „Остава“ пред Kafene.bg: Всяка година в края на лятото празнуваме с концерт

На 30 август българските инди-рок любимци от група „Остава“ ще отпразнуват 27 години на музикалната сцена с голям концерт в клуб “Маймунарника” в Борисовата градина. Тогава ще бъде и промоцията на книгата „аз ОСТАВА“. Специални гости в събитието ще са група Jeremy?, които са подготвили специален сет по случая. Малко преди дългоочакваното събитие, пред читателите на Kafene.bg застава Георги Георгиев от „Остава“:

Въпрос: „Остава“ е една от най-успешните български рок банди. Доказателство за това е 27-та ви година заедно на сцената, която ще отбележите на 30 август. Какво сте планирали по този повод?

Отговор: След 20-тата годишнина на групата, всяка година в края на лятото празнуваме с концерт на открито в клуб “Маймунарика” в Борисовата градина. По този начин даваме добър повод да се съберат почитатели на групата от различни места и различни поколения. Тази година освен големият концерт, ще представим за първи път книга за групата „Аз Остава“. Ще я има на място и ще се продава заедно с целия останал мърч на бандата – албуми и тениски. Ще изсвирим и две нови песни, които записваме в момента. Книгата е дело на издателство Scribens. Концертът ще открият JEREMY? с авторски сет, с които всъщност ни свързва доста време обща репетционна 🙂 и приятелство. Гост музикант в нашия сет ще бъде Димитър Семов на барабани и перкусии.

Въпрос: Съвсем скоро предстои да излезе първата биография на групата, озаглавена „Аз Остава“. Ще открият ли читателите несподелени до сега истории в страниците на книгата?

Отговор: Разбира се в книгата ще има истории, които са споделени за първи път, а и освен това ще видите различните гледни точки на всеки от нас. Аз самият още не съм я чел, но това което знам е, че беше подготвена много старателно и методично от екипа на издателите и е на базата на доста интервюта с всеки от нас и няколко общи срещи. Ще има и страхотни стари снимки, които успяхме да изровим и сканираме, както и чернови и бележки към някои от текстовете. Ще влязат материали и на музиканти и приятели интервюирани от журналиста Даниел Ненчев, на когото всъщност е идеята за книга на групата от преди 8 години. Идеята за заглавието е на нашия приятел и фен на Остава – драматурга и поет Елин Рахнев, а повечето от фотографиите, както и снимката на корицата са от фотографа Добрин Кашавелов.

Въпрос: Какво ви подтикна към решението да направите биографична книга за „Остава“?

Отговор: Ние не сме решавали да правим книга, както споменах идеята е от преди 8 години на Даниел Ненчев, но не можа да се осъществи с тогавашните евентуални издатели, докато един ден преди година се появиха тези млади хора от Scribens, твърдо решени да я направят, за да излезе точно сега и всичко мина под техен план и контрол. Доколкото знам това е първата книга от поредица музикални биографии на групи след 90-те.

Въпрос: Как поддържате интереса на публиката към вашата музика през всичките тези години?

Отговор: Няма нищо нарочно, на мен даже ми се иска да е доста по-планирано, защото постоянно имаме песни, които не виждат бял свят , но с времето нещата стават по сложни и бавни. Щастлив съм, че изкарваме все оше нови песни и се надявам на пролет да имаме албум или поне няколко нови парчета, защото в момента записваме две от тях.

Въпрос: Имате ли някакви ритуали преди да излезете на сцена?

Отговор: Нямаме ритуали преди да излезем на сцената като група, но всеки си има нещо което е специфично и предполагам си го прави. Може би най-често срещанато е в последния момент преди да излезем някой да се сети, че нямаме написан сет лист и да се почне едно търсене на лист и химикалка хахаха. Разбира се говоря за по-малки клубни концерти.

Въпрос: Какъв съвет бихте дал на младите групи, които сега започват кариерата си?

Отговор: От няколко години съществува независимият лейбъл Homeovoxmusic, който се роди на шега по моя идея. Направих го поради две причини: първо, за да съм в час и да се рефрешвам и второ – ако някой пожелае да ползва опита ми като творец и музикант в БГ. И гледайте сега какво се получи – лейбъла стартира с Hayes&Y, a нa 24 август аз с моя проект Homeovox лайв бенд открихме тяхния сет в “Маймунарника”. Мисля, че това е страхотно и искам повече такива неща да се случват, защото Hayes&Y, вече свирят пред 800-1000 човека в България и се борят за музикално място в света.

Много се кефя на имена като Jin Monic, Vick, Innerglow, които също са свързани с мен. Сигурен съм, че всеки от тях си има индивидуален път и трябва по някое време да се опита да се намери. Въпросът е като се открие, да успее да се запази и развие, а това става с ежедневна отдаденост, любов и хъс.

Сподели в: