Всичко е онлайн – културната революция, която се случва пред очите ни

Също като училищата и университетите, които за броени дни успяха да отворят своите първи виртуални учебни стаи, така и затворените заради коронавирус пандемията културни институции у нас и в чужбина станаха по-креативни и откриха нови пътища към своята публика.

Строгите мерки срещу разпространението на заразата Covid-19 ги предизвика да организират дейността си онлайн, така че да продължат срещите със своите почитатели, дори и в период на карантина. Резултатът – културата и изкуството никога не са имали толкова силно виртуално присъствие, колкото сега.

Знакови за културата музеи започнаха да предлагат безплатни турове, опери и театри да излъчват представленията си на живо в интернет, музикални групи – да правят виртуални концерти. Става въпрос за най-големите сред тях – Лувър, Ермитаж, Метрополитън и много други.

И така неусетно онази културна революция, за която от години се говори, започна да се осъществява пред очите ни за часове.

Лувърът е отворен онлайн 24 часа в денонощието

Ако сте имали планове тази пролет да посетите Франция, вероятно вече сте отменили пътуването. Не се отчайвайте – мечтата ви да разгледате един от най-емблематичните музеи във френската столица – Лувъра – може да се сбъдне. За първи път той е отворен безплатно онлайн 24 часа в денонощието. Спокойно можете да се разходите из него виртуално и да видите Джокондата на Леонардо да Винчи, Нике от Самотраки, прословутата Венера Милоска, произведения на Рембранд, Рубенс, Тициан и много други. Виртуалният Лувър предлага възможност да се разходите в 3D панорамен модел на музея и да разгледате експозициите, а за всеки експонат той предлага детайлна информация.

Националната художествена галерия във Вашингтон  предлага виртуална разходка

Това е музей на изкуствата от световна класа, който показва една от най-големите колекции от шедьоври в света, сред които картини, рисунки, отпечатъци, фотографии, скулптура и декоративни изкуства от XIII век до наши дни. Виртуално можете да се разходите в известния музей, който предлага и изложба на американската мода от 1740 до 1895 година. Своето място в галерията са намерили и творби на холандския бароков художник Йоханес Вермеер. 

Разгледайте дистанционно Ермитажа в Санкт Петербург

Eдин от най-старите и големи художествени и културно-исторически музеи в света – Ермитажът в Санкт Петербург също е достъпен за дистанционно разглеждане. Културният център на руската нация съдържа 45 галерии и 588 творби. Разхождайки се из него, можете да се насладите и на живи изпълнения от младия руски композитор и пианист Кирил Рихтер. 

Парижката опера излъчва стрийминг на сайта си

Парижката опера също започна да излъчва оперни и балетни програми в безплатен стрийминг на сайта си и в сътрудничество с платформата Culturebox. От Дон Джовани до Лебедово езеро и Приказките на Хофман има много страхотни класики, които можете да видите или преоткриете от дома си.

Метрополитън

Една от най-престижните художествени институции в Ню Йорк – Метрополитън – също намира начин да сподели изкуството си със света, дори и при затворени врати. Любителите на операта могат да гледат безплатните й излъчвания всяка вечер от 19.30 часа. Предстоящите представления включват Il Trovatore, La Bohème и др.

Коронавирусът отмени всички събития на закрито и у нас, но българските културни институции, по примера на най-големите в света, също намериха своя път към публиката, показвайки онлайн своите спектакли и експозиции.

Националният военноисторически музей заработи онлайн

Подобно на големите музеи в Ню Йорк, Рим и Париж и Националният  военноисторически музей предложи на своите посетители да се разходят из  неговите галерии чрез виртуални обиколки.

Виртуална обиколка на Националния военноисторически музей вече може да направи всеки от уюта на своя дом и в компанията на любимите си хора. Музеят ще бъде отворен онлайн през цялото време на извънредно положение в България. 

Театър Възраждане

Театър „Възраждане“ е първият у нас, който представи постановката ”Вуйчо Ваньо” на празен салон, но с излъчване на живо във Facebook, което събра над 3 000 зрители. Публика, която надхвърля в пъти повече капацитета на един театрален салон. Голяма част от театрите в София и страната решиха да заимстват този иновативен подход в представяне на планираните постановки.

Софийската опера и балет със собствена стрийминг платформа

Софийската опера и балет също започна безплатни излъчвания на избрани представления от репертоара си чрез платформата Sofia opera pearls streams. Почитателите на невероятния й репертоар вече видяха балета “Корсар” от Адолф Адам, операта “Дон Кихот” от Жул Масне и операта “Джоконда” от Амилкаре Понкиели.  А ръководството й обяви, че ще продължава да прави достъпни своите спектакли за публиката по време на извънредното положение.

Сподели в: