Все повече домакинства инвестират в устройства за умен дом

В 21 век устройствата около нас стават все по-умни и това съвсем не се отнася само до смартфоните, компютрите и таблетите. Напротив, автоматизацията вече е насочена към далеч повече обекти – от автомобилите, през електроуредите, публичната инфраструктура и нашият дом не прави изключение. За да си направите наистина умен дом обаче, са ви нужни множество смарт джаджи, които в умела комбинация ще улеснят вашето всекидневие и ще ви разтоварят от редица досадни задължения, поемайки ги тихомълком, за да ви оставят повече свободно време за работа, почивка и забавления.

 

Какво е умен дом

 

Този на пръв поглед прост въпрос има много различни отговори. Накратко, „умен дом“ е жилище, оборудвано с редица устройства, които автоматизират задачи, иначе задължаващи собствениците. Някои са вградени в самата структура, а други са добавени по-късно. Обитателите на дома ги управляват с гласови команди или чрез изкуствен интелект (AI) или по-проста автоматизация.

 

За някои собственици на жилища превръщането на къща в интелигентен дом може да бъде толкова просто, колкото да купят свързан високоговорител. За други той може да включва свързване на няколко различни цялостни решения и продукти, включително високоговорители, камери, компютри, смартфони, телевизори, системи за сигурност, уреди и други.

 

Умен дом не означава нов дом, а нов стил във вашия собствен дом, постигнат чрез интелигентни и иновативни решения. Това далеч не е непостижима задача, стига да се доверите на съветите на SmartArena.bg.

 

Да започнем с първата стъпка или 

 

Какви модерни джаджи да съдържа вашият умен дом? 

 

Не си представяйте гигантски супер-компютър, който заема целия ви хол и отговаря на въпросите ви с гатанки. Умният дом съдържа множество малки и дори незабележими джаджи, които функционират тихичко в синхрон, за да направят живота ви по-лесен. И като казваме джаджи, нямаме предвид само смартфона в джоба ви, въпреки че с него удобно ще контролирате цялата армия малки помощници от всяко място по света. По-скоро имаме предвид удобен списък малки допълнения за бита ви, които имат своята индивидуална задача в общата автоматизация на жилището.

 

Да започнем с някои може би по-непознати и тепърва навлизащи на нашия пазар устройства, като например кинетичните безжични ключове, които можете удобно да монтирате на всяка повърхност, без да изграждате нова инсталация и да контролирате и програмирате осветлението в дома си дистанционно за повече сигурност и удобство.

 

Не трябва да забравяме и безжичния кинетичен звънец на входната врата, който дълги години ще посреща любимите ви гости, без да ви се налага да го поддържате по какъвто и да е начин, без да сменяте батериите му и дори да се притеснявате за него при силен дъжд или сняг.

 

След това SmartArena.bg обръща внимание на смарт контактите, които лесно и бързо ще превърнат съществуващите ви домашни уреди в умни устройства, контролирани дистанционно и освен това ще помогнат да спестите малко средства чрез икономия на енергия.

 

Като говорим за интелигентни джаджи, не може да пропуснем да споменем и смарт крушките, които предлагат иновативна технология за групиране и контрол само с едно докосване. Освен това те изглеждат изключително стилно и се монтират също толкова лесно, както и познатите ви досега обикновени крушки. Приликите обаче свършват до тук, защото чрез смарт крушките можете да контролирате дори и с глас, използвайки интелигентния говорител, който си подарихте за Коледа например, а отделно имате възможност за контрол и върху яркостта, цвета и дори върху цветовата им температура, а това наистина звучи прекрасно.

 

И като споменахме интелигентен високоговорител, то това е една от смарт джаджите, от които наистина се нуждае всеки съвременен дом, за да бъде наистина умен и функционален, а на пазара вече се предлагат такива от всички известни марки – Amazon, Google или дори и Apple за феновете на компанията. С различна форма и дизайн, смарт говорителите ще задоволят и най-строгите ви изисквания, за да предложат лесното навлизане на гласовите асистенти във вашия модерен дом и помощта им във всекидневните задачи. Те могат да отговорят на въпросите ви, да контролират уредите ви, да пускат подходящата музика и още много и много интересни неща, които ще разберете, след като изберете своя интелигентен говорител и го занесете у дома.

 

И в допълнение към всичко това, SmartArena.bg предлага още богата гама смарт аксесоари, гарантиращи качеството на известни марки, за да превърнете своята мечта за умен дом в реалност още днес, а ако се притеснявате за сигурността, можете да обърнете внимание на решенията за видеонаблюдение, които ще защитят дома ви от нежелани посегателства.

 

Защо трябва да имате умен дом?

 

За много хора движещата сила за създаването на интелигентен дом е потенциалът да се спестят енергия и пари с автоматизирани системи за отопление и климатизация. Интелигентните термостати например бързо и прецизно автоматизират отоплението и охлаждането на дома. Това обикновено намалява сметката за електричество на собствениците през цялата година. Други продукти, като свързани светлини и уреди, могат да използват по-малко енергия чрез самоизключване или дистанционно изключване, когато не се използват.

 

По-добра сигурност и безопасност

 

Въпреки че можете да закупите алармени системи, за да защитите дома си, интелигентните домове могат да предложат допълнителна сигурност. Свързаните светлини, камери и дори звънци на вратите могат ви да помогнат да направите дома си осезаемо по-безопасен. Ако сте вкъщи сами и някой проверява къщата ви, за да види дали може да влезе в нея, умните устройства могат да го изплашат и прогонят доста успешно.

 

Справяне с редовни домакински задачи

 

Ако искате да си отпочинете от някои от досадните задачи вкъщи, то значи определено ще се радвате жилището ви да „поумнее“. Най-очевидното устройство е роботизираната прахосмукачка, както и подобни продукти. Представете си пералня, която автоматично стартира цикъл на пране или хладилник, който поръчва мляко онлайн, когато усети, че такова няма.

 

Да направим дома по-забавен

 

Какво е интелигентен дом, ако не място за отдих? Тази технология може да ви забавлява и информира по нови и вълнуващи начини. Свързаните високоговорители, комбинирани с AI-базирани гласови асистенти, могат да пускат музика, да предлагат новини и спортни резултати и дори могат да ви помогнат да контролирате и други свързани устройства. Свързаните устройства могат също да намерят добър филм, който да гледате у дома или в истински киносалон.

 

Има още едно предимство на интелигентните домове. То е свързано с това как ще се развият технологиите в тази област през следващите години.

 

Големият потребителски интерес, генериран от интелигентната домашна технология, означава, че най-големите световни технологични компании и иноватори са влезли в надпревара и ще показват нови и нови неща всяка следваща година. И тези неща определено ще си заслужават. Без съмнение, непрекъснато се разработват по-големи, по-добри и интелигентни технологии за дома, които да отговорят на нашите цифрови нужди. Индустрията се намира на огромна възходяща траектория.

 

Това е вълнуващо и определено си струва да видите сами какво домашната автоматизация може да направи за вас. Ако се интересувате да научите повече за това как да надстроите дома си или какво технологията за интелигентен дом може да направи за вас, вашето семейство или вашия бизнес, можете да се свържете с екипа на SmartArena.bg, който винаги е готов да отговори на вашите въпроси и нужди.

 

Движете се в крак с времето, защото 2020-та година тепърва започва и ще става много, много модерна. Днес интелигентните домове ни позволяват да се отличим от околните, а утре те ще се развият несравнимо повече, създавайки ни редица нови удобства, улеснения и оптимизации.

Сподели в: