Вили Прагер и Ива Свещарова пред Kafene.bg: Споделянето на мисли, идеи и практики може да бъде зареждащо и вдъхновяващо

Ива Свещарова и Вили Прагер са двама артисти, които от години работят за развитието на съвременния танц и пърформанс в България. Поводът да разговаряме с тях е участието им в програмата за съвременен танц Гореща стая за професионална публика.

Въпрос: Участвате в инициативата „Запознайте се с артиста“ на Steam Room. С
какви очаквания се включвате в това предизвикателство?

Вили Прагер: С голям интерес и любопитство се включваме в тази инициатива на Steam Room. Намирам за изключително важни срещите на артистите от полето на съвременните изпълнителски изкуства във всякакви неформални форми с публиката. Тя, публиката се възпитава и се радвам, че колегите търсят различни формати в този дълъг процес.


Ива Свещарова: Разширяването на комуникацията между артистите и публиката е изключително необходимо, особено в областта на съвременното изкуство, което предлага многопластово артистично съдържание. Затова се включвам в „Запознайте се с артиста” на Steam Room с голям интерес и подкрепям инициативи като тази, които търсят различни формати за диалог с публиката.

Въпрос: По какъв начин ще протече Вашето участие на 16 юни?

Ива и Вили: Каним всички участници да се включат към „най-щастливия разговор с артисти”, разбира се, това е шеговито намигане и препратка към нашето последно представление „Произведени за щастие”, което ще представим отново в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 22 юни в рамките на фестивала „Етюди и приятели”.

Въпрос: Какво Ви носи контакта с участниците в Steam Room?

Ива и Вили: Приятно предизвикателство за нас и надяваме се така да бъде и за участниците. Неформалните срещи имат потенциал за органичен поток на общуване, в което споделянето на мисли, идеи и практики може да бъде зареждащо и вдъхновяващо.


Въпрос: Как се насочихте към съвременния танц и пърформанс?

Вили Прагер: Това е много дълга история, но накратко. Първо имах възможност да попадна в единствения иновативен образователен процес през 90-те години , създаден от Николай Георгиев. Там се срещнах с хореографи като Галин Борисова, Ерол Александър, Анита Цветкова и др. През 2001 година получих стипендия за Dence Web, където се срещнах с Дойферт и Плишке, които в следващите години промениха разбирането ми за сценични изкуства. Последваха още стипендии, резиденции и специализации. Завърших магистърската програмата SODA (Соло,танц, авторство)в Университета по изкуствата в Берлин. Но най-вече имах възможността да се развивам, работейки съвместно с международни артисти и моите съученици от първите ми стъпки в изкуството като Ива Свещарова, Стефан Щерев, Мила Иванова, Иво Димчев и други, с тях се познавам от 1992 година.

Ива Свещарова: Имам три важни етапа, които формираха интересите ми в тази посока – експерименталните театрални класове „4xС” и работата ми с режисьора Николай Георгиев, периода ми като изпълнител в трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия, стипендията за DanceWeb във Виена, част от виенския международен танцов фестивал „ImPulsTanz“.


Въпрос: Как виждате бъдещето на съвременното изкуство, танца и пърформанса в България?

Вили Прагер:Всеки артист има планове и мечти за бъдещето. Въпросът е дали има държавна политика за бъдещето на съвременните изкуства в България и дали ще се изгради екосистема за неговото свободно развитие .

Ива Свещарова: Много бих искала да видя едно ясно очертано бъдещето, но за съжаление картината е все още замъглена, в безконтурна форма. Независимата артистична сцена в България работи активно и реализира интересни проекти, важни за местния контекст, но трудностите, с които се сблъсква постоянно е показател, че основните финансиращи структури не разбират естеството на работа на този сектор. Липсва ясна визия и стратегия за финансова подкрепа, която да е устойчива и да дава възможност пълноценно да се развиват съвременните изпълнителски изкуства у нас.

Вили Прагер е артист работещ в областта на съвременния танц и пърформанс. Той завършва експерименталните театрални класове 4хС, бакалавърска степен „Синтетичнo и сценичнo изкуствo” в Пловдивския университет през 1999 и магистърска степен “ Соло, Танц, Авторство” в Университета по изкуствата в Берлин през 2013. Стипендиант на Dance Web Europe , Theater Treffen Берлин, On the eage Букурещ. Резидент на Tanzquartier Vienna.

Вили Прагер е автор на представленията “Prager Strasse“ , Game-a porter“, “Transformbility’” ,”Egyptian spring”, “The victory day” с което печели наградата на публиката Jardin d’Europ-Impulstanz festival-Wien.Заедно със Соня Преград създават проекта “Sequel for the future“ в Берлин и участват на много европейски фестивали.

Вили Прагер е съосновател на фондация “Брейн Стор Проджект” през 2005 г. Заедно с Ива Свещарова той създава и участва в “Watch your back“,“Cliche“, “Dona Clara”, “Предмиграционна треска“,“ +/- 359 Топология“ , ”Музей на хигиената“, “Нашето последно па де дьо”, “Balkan Dance Reality Show“, „„shamebox“ Награда ИКАР 2018), “Произведени за щастие“(Награда ИКАР 2019). Той е и съосновател на Номадска Танцова Академия и фестивала за съвременен танц и пърформанс “ АНТИСТАТИК“ www.antistaticfestival.org

Ива Свещарова завършва „Хореография и Пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично и сценично изкуство” в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. През 2006 г. е стипендиант на DanceWeb. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия. Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт & Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. От 2007 г. година е член на Брейн Стор Проджект.

Ива Свещарова е автор на представленията: „Съвършено розово” (номинация Икар 2019 в категория съвременен танц и пърформанс), „а(е)фектно“, „Doing that thing again”, „Огледална Фаза” и „Метаморфозата” по Кафка (продукция на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия).

Свещарова артистично си сътрудничи с артистите Вили Прагер и Роза Берман (Германия). През последните години Свещарова и Прагер създават колективните прокети: „Произведени за щастие” ( Икар 2019, категория съвременен танц и пърформанс), „shamebox” с Вили Прагер (награда ИКАР 2018, категория съвременен танц и пърформанс), „Balkan dance reality show” (колективан работа с Роза Берман и Соня Преград), „Нашето последно па де дьо“ по Галина Борисова, „Музей на хигиената”, „Дона Клара” и „Клише”.

Съвместни представление с Роза Берман: „Strip naked, talk naked” (реализирано в рамките на FREISCHWIMMER 2014/15 с продуцент Sophiensaele, Берлин), „Show me how” и „Velocity Pumps” (в сътрудничесто с Теса Тайсен).

Ива Свещарова е съосновател на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

Сподели в: