Вижте кои са младите художници, които си заслужава да следим през 2019 година

За трета поредна година Гьоте-институт и галерия Credo Bonum организират проекта „Арт старт: Млади художници, които да следим“, в който представят най-интересни и обещаващи нови имена на сцената за съвременно изкуство.

Изложбата представя млади художници до 35 години, които ни вълнуват и чието развитие ще следим с интерес и в бъдеще. Понякога това са художници току-що завършили Академията, друг път са хора, учили в чужбина и непознати у нас. Понякога са художници с вече ясна визия за това къде са и какво правят като автори, а друг път може да са все още плахи, но сигурни в заявката си към изкуството. Независимо от това къде се намират в кариерата си, селекцията цели да представи разнообразните аспекти, теми и медии, типични за изкуството в момента, да бъде моментна снимка на художествената сцена днес, да набелязва и търси тенденции и нови посоки.

През 2019 г. „Арт старт“ представя не просто новите имена, но и провокира размисъл за настоящето и днешния ден, от където започва и бъдещето. „Винаги ще има утре“ е мантра за утеха, която може да бъде колкото оптимистична, толкова и песимистична. Къде се намираме в момента и какво ни очаква утре? Колко е далеч бъдещето и колко надалеч стига фантазията ни за него?

Търсенето на младите художници, които да следим тази година, отново премина през различни територии и области – от София през Габрово и Велико Търново до Лайпциг, Берлин и Антверпен, от живопис, рисунка и илюстрация до видео и инсталация. В третото поред издание на „Арт старт“ участват Венета Андрова, Харита Асумани, Мич Брезунек, Теодор Генов, Невена Екимова, Стоян Илев, Жоро Пеев, Йоанна Петкова, Натали Саркисян, Дина Стоев, Даниела Такева. С голяма част от тях любителите на изкуството ще могат да се срещнат и в организираните турове в двете части на изложбата на откриването на 26 януари.

Сподели в: