Българският филм „Можеш ли да убиваш“ с огромен успех в Полша

Близо месец след премиерата в София, игралният филм на проф. Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“ беше представен в Полша при огромен успех. Независимо, че лентата е поглед над съвременна България, успя да изправи на крака събралата се в престижния Варшавски кинотеатър „Култура“ публика. Очевидно е, че с филма си Иван Ничев е създал метафора, чувствителна не само към проблемите у нас, но и към кризите на съвременния европейски свят.

Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре“ – споделя проф. Иван Ничев.

Лентата разказва историята на седем млади българи от Видин, които решават да станат платени рейнджери, за да се спасят от беднотията в малкия град. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ събужда много смях, но и размисъл за съдбата на Европа и света.

Сподели в: