България загуби двама големи художници

Двама талантливи български художници, оставили ярък отпечатък със своето творчество у нас и в чужбина, ни напуснаха в рамките на няколко дни. Големият художник Ванко Урумов почина на 6 януари, а проф. Теофан Сокеров – на 8 януари.

Проф. Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници, преподавател е по живопис в НХА, участвал в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина. Автор е на художествено оформление и стенописи в Патриаршеската църква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, Дом-паметник на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“, Националния дворец на културата, Мозаечни пана в Музей „Васил Левски“, Съдебната палата и много други.

 

Ванко Урумов е един от основателите на легендарната арт територия „Вулкан“ във Варна. Работи в областта на живописта, графиката, монументалната скулптура, приложното изкуство. Негови бронзови пластики украсяват обществени сгради в София и Варна. Включва се във всички големи изложби в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, САЩ, Япония и др. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите във Варна, Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, на частни колекции в България и в чужбина.

Творби на големите български художници могат да бъдат видяни в Национален дворец на културата (НДК). Произведенията „Битката при Ахелой” и „Хоро” на Ванко Урумов са разположени във фоайето на зала 3 на етаж 7, а двете мозайки на проф. Теофан Сокеров – „Строителство и архитектура 1 и 2”, са разположени във фоайетата на зала 3 и 8-мия етаж на НДК.

Сподели в: