“Ага”, “Снимка с Юки” и “Вездесъщият” влизат в програмата на “Блок Кино”

И през лятото на 2019 година, от 29 юли до 22 август, 11 столични квартала ще станат домакини на нови български филми от програмата на вече традиционното “Блок Кино”. 

Игрални, документиални и късометражни филми от последните 15 години отново ще търсят своята публика в парковете и междублоковите пространства на Княжево, Света Троица, Младост, Хиподрума, Изток, Люлин, Дружба, Сухата река, Надежда, Бояна и Лагера.

Измежду интересните заглавия тази година са нашумелият “Ага” на режисьора Милко Лазаров, новият филм с участието на Руши Видинлиев – “Снимка с Юки”, документалният филм за учителя по физика от Казанлък – “Формулата на Тео”, режисьорският дебют на Стефан Вълдобрев – “Манчестър Юнайтед от Свищов”, българското предложение за “Оскар” от 2017 година – “Вездесъщият”, новият филм “Посоки” на режисьора Стефан Командарев с плеяда от най-обичаните български актьори и други. 

БЛОК КИНО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

“Блок Кино” стартира като независим проект през лятото на 2015-та година с 5 отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. Като всички хубави неща, идеята се ражда в разговори между приятели за българско кино и как филмите не достигат до широка публика, поради липсата на интерес от страна на разпространителите.

Другото локално явление е, че културните събития в България са някак като за отбрани. Едни и същи лица на едни и същи места. А в Западна Европа впечатлява пулсът както на големите, така и на малките градове с пъстротата на отворени събития – за всички. Изложби, постановки, танцови събития, прожекции, семинари – случват се навсякъде и по всяко време както в центъра, така и по кварталите. А там където всички са по къси гащи, разхождат домашните любимци, играят с децата и пият бира, срещата става много естествено. Глобално има тенденция съвременното изкуство и кино да излизат от музеите и отбраните киносалони и да “отиват при хората”. “Блок Кино” се стреми към такава трансформация и на българските градове. 

Четири години след старта, проектът има зад гърба си над 70 прожекции на нови български пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми, подкрепен е от програма Култура на Столична Община, а през 2018-та година влиза и в Културния Календар на София. 

Общо 13 столични квартала успяват да съберат над 5 000 зрители на сезон и да посреща над 90 заглавия, някои, от които не виждали такава мащабна публика. В миналогодишното издание “Блок Кино” с помощта на генералния си партньор ИКЕА България  достига и до Перник, Варна и Бургас със специални прожекции.

Освен основната програма през летните месеци, “Блок Кино” организира и допълнителни инициативи за популяризиране на българското кино през годините. 

Интересен е панелът за българска анимация, който показва на деца в начална училищна възраст едно различно кино, извън модела на големите чуждестранни студиа. Прожекциите се случват всяка година в класните стаи на няколко столични училища в началото на пролетта с участието на аниматорите работили по филмите. 

Допълнителна инициатива няколко години подред са и гостуванията със затворени прожекции на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и лишени от родителска грижа “Алеко Константинов” в квартал “Надежда”. Прожекции на български филми са провеждани и в Център за настаняване на бежанци „Военна рампа“. 

През 2017-та година “Блок Кино” участва и в тържествата по отбелязването на 75 години от основаването на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) със серия специални прожекции на съвременно българско арт кино в пространствата на университета.  

БЛОК КИНО ПРЕЗ 2019-ТА

За юбилейната 5-та година, организаторите на Блок Кино са подготвили изключително силна програма с най-доброто от новото българско кино. Част от новите заглавия в програмата са “Ага”, “Снимка с Юки” и “Вездесъщият”.

Филмът “Ага” на Милко Лазаров от 2018-та година изследва междучовешките отношение и контраста на модерният градски живот и природата в нетипичен за новото българско кино разказ за едно ескимоско семейство. Изключително завладяващ визуално с разтърсващи картини от сибирската тундра и великолепната игра на актьорите от Якутия, “Ага” е носител на редица престижни награди. Прожекцията на “Ага” е на 31 юли от 20:45ч. в парк “Младост”. 

Нелеп инцидент застига героя на Руши Видинлиев и екзотичната му половинка (японската звезда Кики Сугино) в новият филм на творческият тандем Димитър Стоянович (сценарист) и Лъчезар Аврамов (режисьор) от 2017 година  – “Снимка с Юки”. Създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада”, филмът изследва объркания свят на модерния човек “без корен”. Прожекцията на “Снимка с Юки” е на 30 юли, от 20:45ч. в парк “Света Троица”. 

“Вездесъщият” е филм на режисьора Илиян Джевелеков (“Love.net”) от 2017 година. В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил Борилов (Велислав Павлов), който по стечение на обстоятелствата започва да следи всички около себе си със скрити камери. Филмът разглежда по оригинален и забавен начин актуалната тема за личното пространство, модерните технологии и промяната в човешките взаимоотношения. Прожекцията е на 15 август от 20:45ч. в парк “Сухата река”. 

По традиция всички прожекции на игрални филми се провеждат във фестивален формат – къс филм, последван от пълнометражен. За част от прожекциите са подготвени детски кътове с работилници, благодарение на партньорите от ИКЕА България. На 30 и 31 юли, 19, 21 и 22 август заедно с “Работилница на колела” най-малките ще имат възможността да направят филмова лента, докато родителите им се наслаждават на филмите от програмата. 

И тази година “Блок Кино” отделя специално внимание на документалните филми с “Блок Д” – панел за ново българско документално кино. “Формулата на Тео”, “Последната линейка на София”, “Коридор Nо 8” и “Манчестър Юнайтед от Свищов” са заглавията в тазгодишната селекция.
 
Пълната програма на “Блок Кино” е достъпна на https://blok-kino.com/programa/. 

Сподели в: