Автори от 30 държави ще участват в деветото Международно триенале на сценичния плакат

От 5 до 27 ноември 2019 година за пръв път във фоайетата на НДК ще бъде експонирано международното триенале на сценичния плакат – София. Създадено преди 25 години от Божидар Икономов (1943 – 2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, триеналето се утвърди като едно от големите и влиятелни международни изложения в сферата на плаката и единственото, фокусирано върху културната сцена.

Колекцията на 9-тото издание е внушителна панорама на най-доброто, създадено през последните три години, а специалната тема – арт фестивали представя огромното им многообразие по цялата планета. Мода, индустрия, възможност за периодични срещи с богато и разнообразно съдържание, споделено с максимално широка аудитория, концентриране на голямо публично внимание върху локации, които с времето се превръщат в емблеми, фестивалите са културен феномен с много измерения и безчет рефлексии, сред които със своята артистична, достъпна и атрактивна природа се откроява ПЛАКАТЪТ. Публиката ще види плакати, посветени на различни фестивали: за традиционни и експерименталнисценични форми, за документално, игрално и анимационно кино; фестивали за класическа и съвременна музика: джаз, рок, рап, опера, хорово пеене; фестивали за дизайн, архитектура, литература, визуални изкуства, цирк, фолклор, танц, вино, вкл. и такъв на предпремиерите…

Сред показаните плакати се открояват няколко много интересни и стойностни серии: изложбата на членовете на международното жури (Лекс Древински, Германия; Радован Йенко, Словения; Агнешка Жемишевска, Полша; Божидар Йонов, България), която заедно с плакатите в памет на Божидар Икономов е експонирана във фоайето на театър „Азарян“; почетното участие на Костадин Отонов по повод на неговата 70-та годишнина, специалното представяне на плакатите от последните 9 издания на прочутия Холандски фестивал, дело на водещото дизайнерско студио „Тоник“, кураторските проекти „Молиер без граници“ и „Драконът“ на Димитър Трайчев.

Триеналето не само повдига завесата към българската и световна културна сцена, но и поставя въпроса за това умеем ли адекватно да рекрамираме културните събития? Нуждаят ли се тези събития от плакати – истински, талантливи, провокативни, стилни, със силни послания и със сериозни естетически качества – достойнства, които ги отличат от обичайната агресивна комерсиална и политическа рекламна? Публикатаима уникалната възможност да се срещне с избрани плакати, посветени на различни арт събития от световната сцена, за да се убеди, че те не само ги регистрират и рекламират, а създават неповторима визуална среда, изпълнена с провокации и очаквания.

Сподели в: