ХХV Национален конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" 2008 започва в Бургас

XXV – то издание на Националния конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига” – Бургас 2008 ще се проведе на Международния ден на детето – 1 юни от 11.00 часа в Дома на културата "Лукойл-Нефтохим”. Основен организатор на песенната надпревара е Община Бургас.

Основната цел на конкурса е да създаде нови детски песни със съвременно звучене и сложност, подходяща за малки и по-големи деца, и да възпитава у малчуганите нравствени добродетели. Темата на тазгодишното издание е широкоспектърна и отразява богатството и многообразието на детския свят.

Участие в конкурса взеха 74 неиздавани и неизпълнявани досега песни, съобщиха организаторите. Комисията от 11 компетентни и авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца одобри 9–те най-добри от тях: "Карлсон – чудното човече”, "Споко”, "Обичам те, море”, "Звездички”, "Мишката в книжката”, "Чудо”, "Тежък случй”, "Песен за ряпата” и "Пляскам си с ръце”.

Конкурсните песни ще бъдат изпълнени от детски хор "Милка Стоева” с диригент Светла Стоева. Фестивалният оркестър тази година е съставен от изявени и подбрани ученици от музикалните училища в Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Скопие – Македония. Диригент на оркестъра е Иван Кожухаров.
Специален гост на юбилейното издание на "Сладкопойна чучулига” Бургас 2008 е детският хор от град Пилзен, Чехия.
 
Националният конкурс за детска песен ще завърши с тържествено награждаване и галаконцерт на лауреатите на 1 юни  от 18.00 часа. Председател на журито ще бъде проф. Виктор Чучков.

Сподели в: