Елица Йорданова: Да пазим българщината, дори и на хиляди километри

Елица Йорданова е основател и ръководител на „Първо българско училище АБВ“ в Амстердам и председател на сдружение „Българско образование и култура“ – Амстердам.

Елица ни разказва повече за българското училище в Амстердам, което ръководи заедно с колежката си Камелия Стефанова, както и за благородното начинание, с което се е захванала напоследък – да събира книги за Българската Библиотека в Амстердам.

Моля, разкажете ни за училището – колко и какви деца го посещават, какво учите и от какво имате нужда.

Идеята за училището се зароди през 2012 година, след като се роди третото ми дете, и беше естествен резултат от трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскваме ежедневно, в стремежа си да научим децата си да четат, да пишат и да говорят правилно български. Когато намерих сродна душа в лицето на моята колежка и приятелка Камелия Стефанова, вече бях сигурна, че това е правилният път. Като всяко друго начинание, и това не е лесно. По пътя срещаме много трудности и предизвикателства, но винаги заедно изживяваме радостите и разочарованията. Създадохме училището на първо място заради потребността нашите собствени деца да получат освен холандско, и българско образование. Сега имаме над 100 „наши“ деца – в Амстердам и във филиала ни в град Грьонинген. Целта ни е да запазим непрекъсната тънката нишка, която свързва децата ни с България, да пазим българщината, дори и на хиляди километри от Родината! Даваме си сметка, че цяло едно поколение българчета, живеещи тук, имат нужда от място, където да могат да се докоснат до българското във всичките му форми.

Какво Ви носи на Вас самата работата с тези деца?

Училището е моето четвърто дете. Доволна съм и съм благодарна, че ръководейки училището, имам възможност да се докосвам ежедневно до прекрасния детски свят на нашите ученици. Благодарна съм, че имаме страхотен екип от професионалисти, но и хора със сърце на правилното място, за които учителството е призвание. Имаме много нови идеи и проекти, които се надявам през новата учебна година да осъществим успешно.

Имат ли децата любими автори и книжки? А Вие самата?

Заедно с училището преди 4 години създадохме и българската библиотека, която се стремим да обогатяваме непрекъснато. Доколкото знам, тя е втората по рода си, след библиотеката в Лондон. Поставихме началото с нашите собствени книги – над 500 заглавия. Моите любими автори са много – от Йовков, Хайтов, Смирненски, Елин Пелин…., до Борис Виан, Ерих Кестнер, Стивън Кинг и Карлос Кастанеда. Посещенията на библиотеката са важен навик, който се опитваме да изградим в нашите ученици, опитваме се да им предадем нашето отношение и любов към книгите без да ги ограничаваме в избор на определени автори. Мотото на нашата библиотека са думите на Чарлз Елиът: „Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. Те са най-достъпните и мъдри съветници, както и най-търпеливите учители.“

Разполагаме с над 1000 заглавия – както с детски книжки, така и с художествена литература, български и световни класици, енциклопедии, помагала. През годините сме получавали няколко дарения, тази година се надяваме да обогатим библиотеката с повече детски книги от съвременни български автори. Подготвили сме и онлайн каталог, за да можем по-лесно да разпространяваме информация за заглавията и авторите, които могат да се намерят при нас и да а,та си Камелия Смотивираме сънародниците ни да ни посещават и да четат.

 

С радост бихме се възползвали от наскоро инициираната дарителска кампания на БНТ и книжарници „Хеликон“ – „Прозорец към родината“, които събират книги за българските училище в чужбина. Ние самите също активно търсим нови възможности за закупуване на книги, за да обогатим библиотеката и да привлечем повече читатели.

Сподели в: