Антонина Стойнова: Музиката е начин да живеем по-красиво

Антонина Стойнова е основател и идеен вдъхновител на започналия наскоро музикален сайт Mono.bg Завършила е Музикалната академия и философия в СУ. Тя е силно изкушена от музиката и Интернет. За модерното мислене, Мрежата и музиката научаваме повече в това интервю, специално за Kafene.bg.

За каква професия мечтаехте като дете?
Сигурно е смешно, но като дете исках да стана космонавт. В краен случай – летец.Тогава, преди 20 и повече години, смятахме, че овладяването на космоса ще се случи с много по-бързи темпове. И едва ли не ще прекараме старините си на някоя друга планета. “Една одисея в космоса през 2001” на Артър Кларк  изглеждаше почти като предсказание. Вече сме 2008 и нищо подобно няма.

Как се роди идеята Ви за Mono.bg?
Не изведнъж, аз самата много посещавам музикални сайтове. Забелязвам колко трудно е понякога нещо хубаво да намери своя слушател, този на когото би му харесало. Представям си колко прекрасни неща остават неизвестни даже и сега, във времето на глобалната комуникация. Колко чудесни групи и изпълнители има, които даже не сме чували. Тъжно ми е, че един живот няма да стигне, за да чуеш всичката хубава музика на света.

Мястото на Интернет във Вашия живот?
Мислила съм си и се страхувам, че ако един ден настъпи някаква глобална катастрофа и бъдем лишени от Интернет, компютри и въобще всякакви средства за комуникация ще останем съвсем сами. Няма да можем да се намерим в мрежата, не си знаем адресите и ще се изгубим завинаги. И сега е “катастрофа”, ако токът спре за час, а ако въобще няма… Всъщност в своята хилядолетна история човечеството ползва електроенергия само малко повече от век.

А мястото на музиката?
Възможността да ги има музиката и математиката е доказателство за съществуването на Бог.

От коя музика сте най-изкушена? И имате ли неприязън към някой стил?
Накратко ще изброя това, което не мога да слушам: турбо-чалга, руски частушки, абстрактна и додекафонична музика. От цялата останала музика има изпълнители и композитори, на които се възхищавам, само степента на приемане е различна.

Концертът, на който мечтаете да присъствате?
Вече бях и това е концертът на “Депеш Мод” преди две години в София. Исках да чуя на живо “Камелот” и ги чух миналия месец в зала “Христо Ботев”. А много бих искала да присъствам на концерт на Принс, който за мен е един от най-музикантските изпълнители.

А любима песен, албум или изпълнител / композитор?
Въобще не искам да съм оригинална, но много ми харесва 8-ма симфония на Шуберт – Недовършена. И Рамщайн, Линкин Парк, Найт Уиш, Ал Жеро, Майкъл Франк, Жобим и трябва да спра, защото аз самата не виждам края на този списък.

Може ли музиката да промени света, според Вас?
Не за съжаление. Просто музиката е начин да живеем по-красиво.

За какво мечтаете?
Мечтите са неосъществени желания. В мечтите си ние сме такива, каквито искаме да бъдем и в свят, какъвто искаме да бъде. Мечтая да станем достатъчно богата държава, която да има пари за лечението на всички болни деца.

Сподели в: