Google Pay вече предлага безконтактни мобилни разплащания у нас

Платежната услуга на гиганта Google най-накрая е достъпна и в България. Google Pay е продукт на ребрандираните и обединени в едно приложения Android Pay и Google Wallet. Две години по-късно Google Pay стъпва у нас.

Приложението позволява на ползвателите на устройства с операционна система Android (Lollipop 5.0 или по-нова версия) и NFC да използват устройството си за разплащания.

Тенденцията към дигитализация се отразява на всеки аспект от нашето ежедневие. Освен за комуникация, мобилните устройства са се превърнали в наш верен спътник от гледна точка на работа и продуктивност, забавление и развлечение. Компании като EA games и PokerStars обърнаха фокуса си върху мобилното преживяване на потребителите. На пазара се появиха дори специални модели геймърски телефони, които се превърнаха в хит сред любителите на игрите. Очаква се в близко бъдеще мобилните устройства да изместят класическите конзоли за игра и големите мощни геймър компютри.

Ключов момент в дигитализацията е именно достъпността и улесняването на потребителя. Именно поради тази причина все по-нарастваща е и тенденцията за дигитализиране на портфейла. Тази опция освобождава потребителите от необходимостта да носят физически портфейл, пари в брой или банкови карти в себе си. Единствено с наличието на телефон или друго устройство с NFC, те могат да извършват всякакъв вид разплащания.  

Защо се забави навлизането на Google Pay у нас?

Забавянето на идването на Google Pay у нас може да се обясни с по-бавното развитие на пазара на финансови технологии в България. Парите в брой все още са широко използван метод за разплащане, особено в по-малките търговски обекти. Въпреки това дигитализацията неминуемо завладява и нашия пазар.

Google Pay e достъпен за българските потребители едва от няколко дни. Приложението може да се използва от всички хора, които имат Mastercard, физически или виртуални карти Revolut, Curve, Transferwise и Phyre в България, както и Revolut Visa. Картите се добавят изключително лесно чрез натискането на бутон GPay. Все още не е ясно кои банки ще работят с услугата.

Платежни устройства

Google Pay не е единственото по рода си приложение за безконтактни мобилни плащания у нас. Потребителите на iPhone и Apple устройства отдавна разполагат с дигитален портфейл Apple Wallet с много налични опции за извършване на безконтактни разплащания. Apple Wallet стъпи на българския пазар още през лятото на миналата 2019г.

Въпреки това въвеждането на Google Pay услугата е сериозна крачка за пазара у нас, тъй като Android устройствата са по-масово използвани. По данни на Mobile Operating System Market Share Bulgaria за октомври тази година, дялът на потребители на Android е близо 85%. Все пак не всички ще имат достъп до новата услуга, тъй като устройствата им трябва да поддържат NFC за безконтактни разплащания, както и да разполагат с банкова карта от гореизброените. По неофициални данни само Revolut има повече от 200 хил. потребители в България, като голяма част от тях използват Android.

Преди месец Българо-американската кредитна банка също представи свой дигитален портфейл. Други налични дигитални портфейли у нас са Garmin Pay (само за умен часовник), RaiPay, MyFibank. Те са обвързани с наличието на банкова карта в съответните банки, тоест няма необходимост от предварително захранване на онлайн сметката.

Друг тип приложения са Phyre, iCard, Revolut както и тези на мобилните оператори. При тях се изисква предварително захранване на средства. Някои от тях функционират не само като дигитален портфейл, но са и банкови институции. Те предоставят на потребителя дигитална банкова сметка, IBAN и могат да бъдат използвани за парични преводи, преводи на заплата и т.н.

Банките също активно развиват мобилните си приложения и онлайн услугите. По този начин потребителите могат да разполагат по-удобно със средствата си, като се намали и посещението до банковите клонове и офиси. Стимулирането на клиентите идва и от по-ниските такси при онлайн обслужване, което от друга страна спестява пари и на банката. Намаляват се разходите за персонал, офис, консумативи и т.н. От активните у нас банкови приложения само MyFibank на Първа инвестиционна банка и RaiPay на Райфайзенбанк България предлагат безконтактно плащане с мобилно устройство. Новото приложение на Българо-американската кредитна банка B@CB не дигитализира картата от самата банка, а предлага предварително захранване на сметката.

Предстои да стане ясно кои банки ще започнат да работят и с приложението на Google Pay.

Google Pay както и Apple Wallet са напълно безплатни за потребителите. Те не взимат никакви такси за разплащанията, тъй като самите транзакции не преминават през тяхната система. Таксите са стандартните за банковата или дигиталната карта, която се използва чрез тях.

Сподели в: