GOLOKA FESTIVAL – интервю с рапъра Герата

Днес ви срещаме с рапъра Герата  – един от организаторите на GOLOKA FESTIVAL с първо издание на 3 и 4 август 2018 г. в близост до Велико Търново. Какви изненади са ни подготвили ще научим лично от него.

Разкажи как дойде идеята за GOLOKA FESTIVAL?

Идеята се появи преди около 5 години. Тогава се запознахме с майстора на стенописи, който изрисува цели квартали в София  – Насимо. Заедно с него за много кратко време след срещата ни създадохме марката за улична мода  – Goloka Wear. Имахме сродни  идеи и послания в творчеството ни (аз като рапър и той като графити артист) и това доведе до спонтанно решение за колаборация. Още когато дискутирахме каква ще е посоката на марката, се стигна до това да организираме фестивал, на който можем да дадем сцена на разнообразни артисти и съответно да привлечем публика с различни интереси. На такива места се случват уникални неща. Имахме нужда от време, за да стигнем до тук, но ето, че този момент настъпи.

Каква ще бъде програмата, участниците, за каква аудитория? Какви са твоите очаквания и цели за фестивала?

В последно време се опитвам да избягвам очакванията. Много често те водят до разочарования. По този повод съм решил да правя и да давам от себе си каквото мога и трябва, пък да става каквото ще. Целта ни е да се съберем с различни хора, на различна възраст, с различни интереси, да се сплотим, веселим и обогатим, както културно, така и духовно. Построили сме програмата така, че да е доста колоритна, за да има за всеки по нещо и покрай приятното да има и нещо полезно. Имаме хип-хоп изпълнители с дълбоки социални послания, тежки рими и стил, както и такива, които са повече парти настроени  и в момента са окупирали повечето дискотеки и клубове в страната. Поканили сме един величествен проект с гайда и кавал (DJ Skill & проект „БЪЛГАРИ“). Организирали сме състезание по брейкденс с награден фонд. Ще изрисуваме с графити 50-метрова бетонна стена в гората. В събота (04.08) планираме да се събудим с йога на поляната. Поканили сме известният  български психолог и писател Еленко Ангелов, който ще ни говори за „рЕволюция в съсЗНАНИЕ“, както и лектори, които ще ни разкажат по-подробно за това как музиката действа на ума и тялото и още доста интригуващи неща.

Какво най-много те мотивира да организираш такъв фестивал?

На подобни места, където сме буквално сред природата, хората се променят по един или друг начин. Стават по-спокойни и общителни, а когато в допълнение има музика и шоу  програма, нещата отиват на едно съвсем друго ниво. Това, което мен лично най-много ме мотивира, е желанието ми да виждам как се разбираме и подкрепяме, а това става, когато осъзнаем, че всички имаме нужда от едни и същи неща, за да сме щастливи. Според мен на такива места хората се връщат към естественото си състояние, зареждат се с позитивна енергия, запознават се с нови хора, учат нови неща и изпитват нови емоции. Какво по-вдъхновяващо от това?

 Хип-хопът като жанр радва ли се на широка аудитория у нас? Има ли млади хора, които искат да се посветят професионално?

Хип-хопът е една от най-бързо разрастващите се култури в световен мащаб и това е факт. Вече почти няма страна в която хип-хопът да не присъства под една или друга форма. Музика, танци, графити, това вълнува не само младите, а и всички останали възрастови групи. В България също има тази тенденция и хип-хопът като жанр се радва на широка популярност. Голям брой млади хора се ориентират към този стил и „ДА“ – има доста възможности за професионална реализация в сферата, стига човек да е достатъчно мотивиран и целенасочен. И ако трябва да съм още по-конкретен, хип-хопът може да бъде не само професия и форма на забавление, а начин на живот.

Какво е посланието, което би отправил към тези млади хора?

Борете се за мечтите си, вярвайте в тях. Провалът не значи, че не ставате, а че трябва да се трудите още повече и да сте още по-упорити. Имайте голямо търпение. Успехът  е свързан с лишения, но води до богатства, както в материално, така и в духовно отношение. Помагайте си и се отнасяйте с другите така, както искате да се отнасят с вас. Само тогава успехът е пълен.

Присъединете се към събитието във фейсбук ТУК. Поканете приятели и елате да се забавляваме!

Билети може да намерите ТУК.

Сподели в: