F U T U R E E T H N O – авторско ревю на Ина Трифонова

Модерният човек на 21- ви век има усещането за нов тип принадлежност към света. Този свят, който познаваме и в който живеем представлява странно съжителстване на развити, технологично напреднали общества и все още живи древни култури, които предстои да бъдат асимилирани.
Съвременната култура е в непрестанно движение, рециклиране, смесване и трансформиране на високи скорости, обединяване на древност и съвременност.
Екзистенциални питания като това „как ще се идентифицираме през следващите 10-20 години?” са също част от еволюцията на модерното общество.
Този въпрос е важен за модата, защото тъкмо тя дава кодовите названия и дефинира отделния човек в съвременността.
„С темата „ FUTURE ETHNO” ще се опитам да дам своя отговор за себе си, изследвайки живите култури, интерпретирайки ги в нова, модерна форма.”
Изследването, което е направено на неасимилираните етноси в Тибет е инспирирано от древните култури и от съвременната концептуална мода.
Конструкцията на дрехите е вдъхновена от силуета на тибетския костюм.
Като цветно решение колекцията е издържана в черно в съчетание с ярки оранжеви, розови и виолетови акценти. Концепцията за древните култури, намира израз и в коснтруктивните разрези на дрехите, под които прозира ярък цвят. Цвят, който говори за скритата идентичност и древните корени, които носи всеки от нас.
Колекцията е дипломна работа на дизайнерката, която завърши магистратура в Художествената академия – София в класа на проф. Греди Асса и е била представена и във Виена. Дрехите са били разработени на мулаж, който представлява макет на модела от нескъп плат и се работи директно върху торса.

По време на дефилето публиката ще има възможност да види ретроспективно две от предишните колекции на дизайнерката – „Матриархат” и „Сатен”.
Колекция „Матриархат „ представлява група уникални дрехи-скулптури, създадени по технологията на скулптриране на тъканта, без разкрояване, рязане и зашиване.
„Моята идея – да създам тези триизмерни арт обекти, които да напомнят за първобитната жена, да извикат чувството за древни, отминали дни от ерата на пещерния човек. Завръщане към невинността и първопричината, космическото начало и произход на жената, значението на Пра Крити и древното езотерично разбиране за Вселената”.
Колекция „Сатен “ е една мини серия дрехи, вдъхновени от кимоното.
Основният материал е сатен. Той е изрисуван с абстрактни геометрични форми, инспирация от Модерната Абстракция в съвременното изкуство, техниката е студен батик. Конструкцията на дрехите наподобява оригами и представлява една олекотена версия на кимоното.

12 август 2010 г. /четвъртък/ , 19.30 ч., Варна, ул. „Дунав” 5

Сподели в: