Eкоактивисти критикуват Роджър Федерер заради швейцарската Credit Suisse

Екоактивисти разкритикуваха Роджър Федерер, че е приел да бъде спонсориран от втория най-голям финансов конгломерат на Швейцария Credit Suisse, чието име се свързва и инвестиции във въгледобива. Критики към тенис легендата бяха отправени дори от 17-годишната Грета Тунберг, която оглави младежките стачки по света в защита на планетата.

Федерер, който в момента е в Мелбърн за предстоящото Открито първенство на Австралия, разпространи изявление, в което се опита да успокои страстите.

В него той заяви: „Приемам влиянието и заплахите на климатичните промени много сериозно, особено когато моето семейство и аз пристигнахме в Австралия посред унищожението от горските пожари“ – пише той и отбелязва, че изпитва голямо уважение и възхищение към младежкото климатично движение и е благодарен на младите климатични активисти за това, че „тласкат всички ни да внимаваме за поведението си и да работим за откриването на иновативни решения“.

И още: „Дължим на тях и на нас самите да слушаме. Оценявам напомнянето за моята отговорност като личност, като спортист и като предприемач и се ангажирам да използвам тази привилигерована позиция за диалог по важните въпроси с моите спонсори“.

По-късно от банка Credit Suisse обявиха, че се стремят да приведат кредитните си портфейли в съответствие с изискванията на Парижкото споразумение за климата и че наскоро са обявили, че повече няма да инвестират в нови мощности, работещи на въглища.

Сподели в: