Eдинственият по рода си „Да обичаш Винсент” е в програмата на Киномания

Филмът-явление има и българка в екипа си

Две международни продукции с българско участие в състава си ще видят зрителите на тазгодишната Киномания.

Първата е уникалният анимиран филм „Да обичаш Винсент”, пресъздаващ живота и смъртта на един от най-великите художници за всички времена – Винсент Ван Гог, чрез анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандарният и абсолютно иновативен подход предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим на 26 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на НДК. Това ще е единствената прожекция на филма в рамките на фестивала.

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор. Сред творците е и българската художничка Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия”.

Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за „Оскар” тази година.

Другото заглавие с родно участие, което също заслужава да се види, е копродукцията между Литва, България и Полша – „Чудо”.

Операторската работа във филма е поверена в ръцете на Емил Христов, който отново доказва майсторството си, допринасяйки за тъжната и същевременно смешна меланхолия на филма. Освен него, от българска страна са и продуцентите от филмова къща „Геополи” в лицето на Павлина Желева.

„Чудо” е с режисьор Егле Вертелите и вече беше представен на фестивала в Торонто, в програмата „Откритие”. Историята е за Ирена, фермерка в малко градче в посткомунистическа страна, която е пред банкрут. Ненадейно тя намира благодетел в лицето на красив американец, който сякаш е отговор на всички нейни молитви. Зрителите на Киномания могат да видят „Чудо” в кино „Люмиер Лидл”на 22 ноември от 18:30 часа.

Цялата програма на КИНОМАНИЯ може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”. Онлайн резервации може да направите ТУК.

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Сподели в: