Alice In Chains се завръщат с албум

Късното лято на 2008, по идея на дългогодишния им приятел и фронтмен на Foo Fighters Дейв Грол, Alice In Chains се срещат с продуцента Ник Раскълинеч, за да обсъдят възможността да работят заедно по нов албум.

Продукцията междувременно се мести в известното студио Henson Studios в Холивуд и до пролетта на 2009 бандата е готова с 11 наелектризиращи парчета за вярата и упоритостта.  Албумът е кръстен Black Gives Way To Blue по еднноименното парче вътре, пронизваща песен в памет на Лейни Стейли, техният брат и вокал, който си отиде през 2002.

“Наистина съм горд с това парче” – казва Кантрел, който прави вокалите в тази песен (и участва с водещи вокали в целия албум). „То е за това да се изправиш лице в лице с кофти нещата и да продължиш напред, да живееш.”
В песента като специален гост участва сър Елтън Джон на пиано.

“Мислехме си за това да включим и пиано в това парче и един приятел предложи да се обадим на Елтън” – разказва Кантрел. „Помня, че се засмях и му отговорих „Да бе, точно така.” Но след това реших, че си струва да опитаме и му написах имейл, в който му обясних какво означава за нас тази песен – че е истинска, директно от сърцата ни песен за Лейни. Изпратихме му песента и малко след това той се обади. Каза, че песента е красива и че иска да се включи. Той тъкмо завършваше неговата обиколка ‘Red Piano’ във Вегас, така че отидохме там и прекарахме заедно няколко часа. Да влезеш в студио и да видиш партитурите на парчето на пианото на Елтън означаваше много, по най-различни начини. Цялото това нещо беше доста магично.”

Раждането на албума може да бъде проследено назад още до началото на 2005, когато барабанистът Шон Кини се обажда на Кантрел и басиста Майк Инез да се съберат за благотворително шоу в подкрепа на жертвите на цунами. Това е първият път, в който тримата свирят заедно след смъртта на Стейли. И е първата стъпка към надеждата и изцеляването.

В групата влиза Уилям Дювал, талантлив певец и китарист от Атланта, който преди това е работил с Comes with the Fall и е бил част от тур групата на Джери Кантрел за самостоятелните му проекти. И скоро публиката вижда, че Дювал има собствено присъствие на сцената и собствено звучене, а когато гласовете на Дювал и Кантрел се смесят – както Кантрел и Стейли правеха толкова често –  и те пеят заедно, върху ритъма от Кини и Инез, не остава съмнение, че духът на Alice In Chains е отново жив и силен.

Black Gives Way To Blue
Траклист:

1: All Secrets Known
2: Check My Brain
3: Last Of My Kind
4: Your Decision
5: A Looking In View
6: When The Sun Rose Again
7: Acid Bubble
8: Lesson Learned
9: Take Her Out
10: Private Hell
11: Black Gives Way To Blue           
                                                                                                                  
Албумът е на българския музикален пазар от Анимато Мюзик/ EMI.

Сподели в: