Китай е огромна страна, с вековни традиции и древна култура. Що се отнася до кухнята, там ще откриете много ароматни, наситени и вкусни ястия. Има основни ястия, които са популярни в цялата страна, но кухнята варира в зависимост от региона. Например, в Шанхай традиционно ядат пелмени, а в Пекин – патица по пекински.
Китайската кухня е постепенно е придобила популярност почти в целия свят. Обикновено, характерните вкусове са сладко, кисело и пикантно. Въпреки това, китайската храна е разнообразна и може да срещнете и други вариации. Но какво можете да опитате в България? В общи линии у нас този тип ресторанти се срещат в почти всеки голям град, ето и част от ястията, на които да се насладите:
- Сладко – киселo: патица или свинско
Различни вариации на това ястие са представени в кухните на провинциите Сечуан, Шандонг и Чжецзян. Много любители на гурме специалитетите са привлечени от това ястие заради сладко – киселия вкус. В началото то се е приготвяло само от свинско месо, но за да задоволят вкусовете на повече клиенти, в менюто се вкарва пилешко месо и свински ребра.
- Гун бао
Още едно засищащо ястие, което трябва да опитате, ако все още не сте е Гун бао. Ако се питате какво е това, то представлява пикантно ястие от кухнята в Съчуан. Състои се от пържено пилешко месо, фъстъци и люти чушки. Ако не сте опитвали друг път китайско, може да Ви се стори странна комбинация, но всъщност е много вкусно и засищащо.
- Есенни рулца
Есенните рулца са ястие, което обикновено се използва като бърза закуска и прилича на традиционното руско ястие – пирожки, вместо тесто се обаче се използва само оризова хартия. Като пълнеж преобладават различни зеленчуци – зеле, соя, гъби и др. Има варианти с месен пълнеж и морски дарове.
- Пържен ориз с яйце
Ежедневно ястие в Китай. Може би най-простото в китайската кухня. Освен ориз и яйца, към ястието могат да се добавят подправки, зелен грах, моркови и други съставки.
5. Пикантно тофу
Прилича на извара, но е приготвено от соя и подправено с различни люти подправки. Това е едно от пикантните ястия в китайската кухня, което любителите на горещите вкусове ще оценят.
- Пелмени
По форма изглеждат малко по-различни от руските пелмени, могат да бъдат най-разнообразни, поради това имат различни имена – jiaozi, wonton, baozi, dim sum и т.н. Те се пълнят с различни пълнежи – от мляно свинско месо с зеленчуци. Готвят се на пара, печени или пържени. Вкусът може да варира, в зависимост от подправките и сосовете.
- Патица по-пекински
Едно от най-популярните ястия от китайската кухня. За да нейното приготвяне в скъпи китайски ресторанти, дори се наемат специално обучени готвачи. Според класическата рецепта, патицата се натърква с мед и се готви в специална фурна, докато кожата стане хрупкава и нежна. Патицата, нарязана на тънки филийки, обикновено се сервира с тортили, сос от сладък боб или соя с чесън.
В момента обаче има много вариации на рецептите – приготвят се, като се използват само плодни дървета, вместо обикновени дървета. Затова истинска пекинска патица вероятно ще можете да дегустирате само в Китай.
- Чоу Мейн.
Това е ястие с месо (обикновено пилешко), смесено с китайско фиде. В Китай се счита за лечебно ястие – премахва храносмилателните проблеми и укрепва имунната система.
- Пържени скариди
Почти във всеки регион на Китай има различна рецепта за приготвяне на това ястие – скариди, пържени в брашно, с различни сосове, ядки и т.н. Ето защо, ако ще пътувате до Китай, препоръчваме ви да опитате това ястие във всеки регион.
Това са няколко идеи какво да хапнете, в случай че пътувате в Китай или пък сте седнали в някой традиционен азиатски ресторант. Ако пък сте нетърпеливи да опитате още сега, поръчайте китайска храна от foodpanda.