Хапни фалафел на 12 юни

На 12 юни честваме Международния ден на фалафела. Тези малки кюфтенца, приготвени от варен смлян нахут и подправки, са любима храна от арабската и еврейската кухня.

История

Има теория, че за първи път фалафели са приготвяли египетските копти, които ги използвали като заместител на месото по време на Великите християнски пости. След това ястието било разпространено на север в Ливан. Според други източници егитепските фараони също хапвали малките бобени кюфтенца. Днес няколко страни от Близкия Изток и Северна Африка определят фалафелите като свое национално ястие.

Рецепти

Фалафелите се правят от нахут, по желание смесен с боб и/или булгур. Нахутът се накисва от вечерта и се сварява добре. След това в блендер или с пасатор/преса за картофи, се прави пюре, към което се прибавят различни подправки: сол, магданоз, кориандър, къри, чесън, лук, черен пипер, лют червен пипер. В някои от рецептите може да присъства булгур или яйца. Прибавя се вода и всичко се омесва много добре. Сместа се оставя да престои 30-40 минути. Оформят се малки кюфтенца с размери на голям орех, които се изпържват в горещо олио до златиско-кафяв цвят. Вместо да се пържат, могат да се изпечат във фурната.

В търсене на най-добрия фалафел

Фалафели може да хапнете в дюнер-закусвалните и ресторантите, които предлагат арабска и еврейска кухня. В био и диетичните магазини се продават готови сухи смеси за фалафел, в които се добавя само вода. Така приготвянето им отнема само 15-20 минути.

Начин на употреба

– Класически фастфуд: фалафелите се слагат в сандвич в арабска питка
– Като основно ястие с гарнитура – салата или ориз
– Сервира се с млечен или доматен сос
– Подходяща храна и за пикник
– Любима храна на вегетарианци и на вегани, когато рецептата не е с яйца.

Здравословно

Наухът е отличен източник на белтъчини и добре се усвоява от организма, затова ястията от него са широко разпространени в страните с горещ климат.

Вижте още:
Най-добрата улична храна: Пътеводител с рецепти от цял свят

Сподели в: