На 6 и 7 септември в Копривщица ще се проведе Националният фестивал "Златна българска гайда". Акцентът ще бъде гайдарското майсторство, но програмата е много разнообразна:
- солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди;
- нестинарски ритуали;
- щандове с автентични български храни.
По време на фестивала ще се представят млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най добрите майстори. В късният следобед ще започне концерта на майсторите гайдари. На заник слънце, нестинари ще пресъздадат Нестинарско шествие с родови икони носени от млади момчета и Нестинарско хора с ходене по жарава.
В рамките на фестивала, за първи път ще се представи Пътуващ фермерски базар „Исторична и здравословна храна“ България. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни. В Юнашката кухня ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо.
Всички предварително записани участници ще опитат безплатно Юнашкия кебап.
Академия „Кулинарен историк“ ще представи всички Юнашки съдове създадени за 4 години.
На 7 септември, рано сутринта, ще започне Балкански рекорд за Най-голямата лютеница приготвена в една тава. 1500 кг. български зеленчуци и продукти ще бъдат приготвени на жив огън в Юнашката тава.
Подробности за програмата и дейностите ще намерите в прикачения файл.
Програмата:
Гайдарско надсвирване „Златна българска Гайда“Копривщица 2014 г.
06. 09. 2014 г. – Първи ден на гайдарското надсвирване „Златна Българска Гайда“ Копривщица 2014г.
9.00 ч. Откриване на Пътуващ фермерски базар “Исторична и здравословна храна” България
10.00 ч. Откриване на „Златна Българска Гайда“ Копривщица 2014г.
Национален фестивал за гайдарско майсторство. На 6 и 7 септември, солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди ще си дадат среща в Копривщица за втори път.
10.30 ч. Представяне на участниците и конкурсна програма.
11.00 ч. Запалване на Юнашкия огън на Академия “Кулинарен историк”
На 6-ти и 7-ми септември, в Копривщица, Академия Кулинарен историк ще покаже на едно място всички Юнашки съдове, които са създадени за 4 години дейност. Към днешна дата, можем да приготвим за два часа, храна за 8500 човека в Юнашкия тиган, Юнашката тава, Юнашката скара, Юнашката тавичка за питки. Имаме като помощни средства една Юнашка дъска изработена от буков ствол и събираща 50 кг. сирене за дегустация. Юнашки връшник под който можем да печем по три агнета едновременно.
Три Юнашки лъжици с двуметрови дръжки, за пържене на един тон картофи.
Безброй Юнашки сърца, които успяха да съхранят и запазят една идея. Идеята на Българската кулинарна традиция.
Ще приготвим Фермерски кебап с пилешки филенца и всички зеленчуци които предлага Златната Българска есен.
За Гайдарите и участниците заявили предварително участие, менюто на Юнашкия тиган ще е безплатно.
13.00 ч. Представяне на производители, фермери и майстори на традиционни занаяти.
18.00 ч. Концерт на майстори гайдари
19.00 ч. Народно хоро „Ръка за ръка“
21.00 ч. Нестинарско шествие с гайдари и възстановка на нестинарски танци.
07.09.2014г. – Втори ден на гайдарското надсвирване
08.00 ч. Начало на Балкански рекорд в Копривщица.” Най-голямата лютеница направена в една тава” 1500 кг.
На 7 септември по време на Второто гайдарско надсвирване “Златна Българска Гайда” на Градския стадион в Копривщица, ще приготвим Най-голямата лютеница на Балканския полуостров. Рано сутринта ще загреем Юнашката тава и с български домати и чушки ще направим 1500 кг. лютеница,. Както са я правили бабите ни. На жив огън от букови дърва. Няма да пържим, няма да слагаме захар. За да изпълним условията които сами си поставяме. Да приготвяме само “Исторична и здравословна храна”. 10 процента от приходите от Балканския рекорд ще внесем по сметка на Благотворителната кампания “Децата и традициите”.
10.00 ч. Концерт на наградените изпълнители.
11.00 ч. Изпълнения на фолклорни и танцови формации.
13.00 ч. Представяне на производители, фермери и майстори на традиционни занаяти.
15.00 ч. Юнашки игри. Възстановка на възрожденски народни борби и демонстрации.
Организатор: Фондация "Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България"
Прочетете още:
Чушки, домати и занаяти се перчат на фестивал в Куртово Конаре
Село Радуил посреща Боб фест 2014