7 фактора за избор на перфектния тапет

 

Тапетите са аксесоар, което може напълно да преобрази една стая. Тапетът има силата да промени външния вид и усещането, да добави цвят и текстура към стените по начин, който боята не може. В особена степен това важи за фототапетите. Днес на пазара могат да се намерят толкова красиви и разнообразни модели, че изборът става почти невъзможен. От 3D модели, през Street art, абстракции, изображения на градове, пейзажи, фантастика, до изображения на хора и цветя, изборът е безкраен.

Когато човек декорира, не трябва да се чувства ограничен от размера на стаята, тъй като  тапети не са само за големи пространства с отворен план. Правилният тапет като цвят и шарка, също може да помогне за оживяване на по –малката стая.

И все пак, за да бъде избран идеалният тапет, е добре да се следват няколко основни правила:

  1. Тестване на модела

Звучи очевидно, но много хора пренебрегват този процес за избор на тапет. Така както се тества цвят боя, е добра идея да се закупи тестер, преди да се вземат няколко ролки.

Експерти съветват да се вземат мостри на тапети на стените, които ще се декорират, за да се  усети текстурата и цвета на естествената светлина. Освен това така човек да планира по-добре координиращите цветове на боята в останалата част от стаята.

 

  1. Шареният тапет не е единственият вариант

Тапетите не трябва да бъдат ярки или с големи шарки, за да окажат мощно въздействие на стаята. Понякога дори един съвсем обикновен, прост модел, ще добави цвят и текстура във всяка стая. Обикновеният тапет е чудесна алтернатива на боята.

  1. Добре е да се предвиди правилното лепило

Когато се купуват тапети, е важно да се предвиди начинът, по който той ще се залепи за стената. Това е от особено значение, защото зависи не само колко здраво ще е залепен той, но и начинът, по който ще изглежда на стената.

 

  1. Внимание към стената

Преди да се вземе решение за декориране на стената с тапет, е добре да се вземе под внимание стената, на която ще бъде сложен тапетът. За да бъде ефектът такъв, какъвто се очаква, трябва да е гладка и равна. Ако тапетът е едноцветен, дори и най – малката грапавина може да изпъкне.

 

  1. Дизайн, който допълва

Изборът на дизайн и придържането към него може да се окаже приоритет, поради огромното количество избор на тапети. Има тапет за всеки вкус. Все пак е важно да се помисли кой дизайн допълва стила на къщата – дали това са ярки геометрични шарки или флорален мотив, и да се помисли, дали могат да отговарят на цветовата гама на обзавеждане.

Когато се избира шарен тапет, е добре да се помисли за размера на стаята във връзка с мащаба на дизайна. Голямата щампа може да надделее над по -малка стая, докато сложният дизайн може да се загуби в по-големи пространства.

  1. Тапет може да се окачи и във влажни помещения

До скоро идеите за тапети за кухни и бани беше почти абсурдна. И в желанието си да добавят нещо ново и различно за дома, смятат, че тапетът е последното нещо, което може да се сложи, защото там е неподходяща средата и е доста влажно. Истината е, че днес могат да се намерят изключително качествени миещи тапети, които ще паснат идеално за този тип помещения.

  1. Тапетите могат да се мият

Както всички домакински предмети, тапетите могат да привличат прах и мръсотия, поради което понякога може да се налага да бъдат чистени. Затова при избор на тапет си струва да се вземе предвид и този фактор, особено, ако се използва в зони с висок трафик, като стълбите и коридора, или в стаи, където има вероятност децата да ги изцапат.

 

Сподели в: