7 начина за приготвяне на кафе у дома

Как се прави кафе и начините за правилно приготвяне на кафе у дома, които да запазват неговите вкусови качества, е тема, която вълнува от много време всички ценители на ароматната напитка. Както всеки процес, така и този си има своите тънкости и тайни, с които ще ви запознаем. 

И не само – правенето на кафе е магия, която може да повлияе на целия ни ден и настроението ни, затова трябва да ѝ отделим съответното време и внимание. Всеки детайл е важен: от качеството, блендването и правилния подбор на кафето, до интериора и обстановката в помещението. Сервизите за кафе на Модерна Маса са идеален пример за елемент, който може да издигне цялостното ни кафе преживяване до ново ниво. 

Кои са древните цивилизации и култури, чиито начини за приготвяне на кафе са популярни и до днес? 

Според легендите и преданията кафето е открито за първи път в дълбоките гори на Етиопия от пастира Калди, който се грижел за  стадо кози. Един ден животните започнали да се държат особено енергично, след като опитали от плодовете на едно определено растение. Нещо повече – те не могли да мигнат цяла нощ. Бедният човек се видял в чудо и разказал на монасите в местния манастир за откритието си.

Духовниците решили да си направят напитка от плодовете на чудното растение, за да тестват последиците. За тяхна изненада след консумацията успели да повишат степента си на концентрация по време на молитва. Благодарение на тези монаси, пътят на кафето започва от Арабския полуостров, за да достигне комфортното си убежище в Европа и Америка. Така било поставено началото на огромната разпознаваемост на кофеиновата течност и до ден-днешен. 

В дългата и завладяваща история на кафето има множество цивилизации и култури, допринесли за легендарния му статус. Затова е изключително трудно да изберем само няколко любими начини как се прави кафе, които да дадем в подкрепа на идеята за множеството форми и проявления на вълшебната напитка:

  • Турско кафе (кафе на пясък) – кафето с утайка, приготвено на джезве, е традиция, която се предава от поколение на поколение в ориенталския свят;
  • Американо – дълго и слабо, еспресото се смесва с определено количество топла вода, за да даде енергия на почитателите си през целия ден;
  • Италианско кафе – силно и късо, италианското кафе ще ви събуди рязко и ще настрои ума ви на необходимото ниво на активност.

Как се прави кафе по принцип? 

Предимствата на ръчното правене на кафе са, че ни дава по-добър контрол върху крайния продукт. В допълнение, подобен способ носи и несравнимо по-голямо удоволствие на кафелюбителите.

В XXI век обаче почти всяко домакинство е оборудвано с кафе машина, която се грижи за това възрастните хора да се събуждат в добро и усмихнато настроение. Алтернативни начини за приготвяне на кафе са и доброто старо джезве или кана за нагряване на вода (респективно микровълнова), ако предпочитаме разтворимите, а не класическите кафе варианти. Но има ли друга гледна точка към ритуала, за която не сме се замисляли?

Кои са седемте най-добри начини за приготвяне на кафе в домашна обстановка?

Традиционно заливане с гореща вода

Това е една от най-древните и широковъзприети методики, която изисква само малък конус и хартиен филтър. С помощта на гравитацията, след като бъдат залети кафеените частици, поставени в конуса над филтъра, течността започва да си капе бавно и спокойно в чашата. Резултатът е неописуемо вкусно и ароматно кафе.

Ключови за успеха на тази технология за приготвяне на кафе са материалът и големината на специално пригодения за целта конус. Като времетраене пък не отнема повече от 1-3 минути. Като предимства можем да посочим лесното почистване и възможността да пренасяме системата навсякъде, където пожелаем. Недостатъци са възможността за направа само на една чаша кафе, както и допълнителното необходимо оборудване.

Заливане с уред Chemex (Хемекс)

Вие сте един истински кафе естет? Тогава няма как да не сте чували за приготвяне на кафе чрез специалния уред Chemex. Той е изобретен през далечната 1941 година и служи за филтрация чрез специален хартиен филтър, който е с 20-30% по-тежък от стандартните и се предлага в няколко размера.

Процедурата с Chemex е много сходна на предишната с приблизително времетраене около 4 минути. Течността, която се получава като краен резултат, се отличава с ненадминати вкусови качества, като се елиминира всяко потенциално нагарчане или накиселяване. 

Като минус на този начин за приготвяне на кафе експертите посочват необходимостта от специален уред за почистване (четка), както и чупливостта на устройството. 

Френска преса

Методиката на френската преса изпреварва предходната с около 10-15 години. Появява се през 1929 година и се счита за най-добрия, прост и лесен вариант за правене на кафе в домашни условия. 

Съвременните френски преси изглеждат като кани, в които има метална преса с тънко сито. Смляното кафе се поставя на дъното на съда, залива се с гореща вода и се притиска, докато стане готово. Този способ за приготвяне на кафе помага за равномерно разпространяване на ароматите и антиоксидантите, което допринася и за превъзходния вкус на течността, отличаващ се с пищност и изразителност. 

Броят на чашите кафе зависи от размера на наличната преса. Предимство е възможността уредът да бъде пренасян, лесното почистване и бързото приготвяне на кафето. Не се изискват и никакви допълнителни аксесоари като филтри.

Аеропреса

И докато сме на темата за кафе пресите, нека не пропускаме и т.нар. аеропреса. Тя се появява значително по-късно, около 2005 година. Състои се от три части – филтър, секция за кафе и бутало. 

Кафето се поставя в пресата, където се добавя и горещата вода. За да се извлече чистата течност, буталото бива притискано надолу, което създава налягане и „принуждава“ кафето да мине през филтъра. 

Този метод за приготвяне на кафе е бърз и отнема максимум минута-две, като е особено подходящ за къмпингарите, за които целият свят се явява дом. 

Кафеварка

Италианското изобретение, наречено кафеварка, се появява през далечната 1933 година и мигновено впечатлява съвременниците си, като запазва популярността си и към днешна дата.

Уредът представлява метална кана от три части. В най-долната част се поставя водата, която при нагряване отделя пара. Налягането на парата кара водата да тръгне нагоре. Преминавайки през филтъра в средата, течността достига до секцията със смляното кафе и поема от вкусовите му качества. 

Методът е удобен, лесен и приятен. Подходящ е както за приготвяне на една-единствена чаша кафе, така и за повече. Кафеварката също може да се занесе на къмпинг, като неудобството е, че изисква котлон, за да функционира по предназначение. Почиства се лесно и не затруднява излишно прилежните домакини.

Сифон за кафе

Дори и да звучи леко странно като словосъчетание, сифонът за кафе всъщност няма общо с традиционната ни представа за сифоните. По своята същност е един доста елитарен начин за приготвяне на кафе, който не е особено познат на широката общественост. Спокойно можете да му се доверите, ако искате да впечатлите околните.

Изобретява се в Германия около 1840 година, като отново устройството му почива на различни физико-химични принципи. Сифонът е разделен на секции. В най-горната се поставя самото кафе, а в долната – водата. При нагряване генерираното налягане “мести” течността нагоре, карайки я да се смеси с кафето. След прекъсване на връзката с източника на топлина, гравитацията връща вече готовото кафе в долната част на уреда, като междувременно го прекарва през филтър. 

Цялата процедура за приготвяне на кафето отнема не повече от 6 минути. Почистването на сифона след направата на кафе обаче е истинско предизвикателство, като към този недостатък можем да прибавим и невъзможността за пренос на системата на разстояния плюс необходимостта от свещ или газ, които да задействат уреда.

Студено приготвяне на кафе

В случай че имате стомашни проблеми, студеното приготвяне на кафе може да се окаже вашето решение. Прави се със студена вода, което може и да наранява дълбоко душевността на естета у нас, но пък именно затова е една идея по-здравословна алтернатива. 

Основният му недостатък е бавното приготвяне. Смляното кафе трябва да престои в студена вода забележителните 12-36 часа, за да бъде достойно за консумация и поднасяне на трапезата. В съвременното динамично ежедневие, в което средностатистическата чаша за кафе е на едно натискане на копчето на кафемашината от нас, подобни методики като студеното приготвяне губят позиции и популярност. 

Какви полезни трикове за приготвяне на кафе у дома можем да дадем?

Независимо от методиката, на която ще се спрете, препоръчваме да следвате няколко прости за реализация универсални правила, които да гарантират направата на идеално кафе. Част от тях гласят следното:

  • Преди употреба, изплакнете хартиените филтри с топла вода, за да отстраните остатъчните химикали от обработката им;
  • Начините за приготвяне на кафе, включващи пресоване и заливане, са по-ефективни, ако се използва тесен съд;
  • Ако е възможно, ползвайте студена и филтрирана вода като изходен материал;
  • След топлинна обработка водата трябва да стане гореща, но не вряла (около 96 градуса по Целзий);
  • Залагайте на току-що смлени кафеени зърна, за да се насладите на максимални вкусови качества;
  • Изплакнете чашата за кафе с гореща вода, за да го запазите топло за по-дълго.

И така, накратко – как се прави кафе? Начините за приготвяне на кафе са много и най-разнообразни, но всеки един сам по себе си е едно малко изкуство, практикуването на което ни вдъхновява за нови приключения. Тествайте всички, докато не постигнете резултата, който ви допада и ще допринесе за вашето оптимално кафе преживяване.

Сподели в: