3 неща, които трябва да знаете за камините на пелети

 

Когато икономическите времена са неблагоприятни, започваме да разглеждаме какви разходи можем да контролираме. А онези разходи, които могат да излязат извън контрол, с колебанията в цените и добива на изкопаемите горива, отопляват домовете ни… За да намалят харчовете, все повече хора обмислят алтернативни източници на топлина, а камините за дървесни пелети са едно възможно решение на този проблем.

Около 64 процента от американците съобщават, че обмислят нова технология, като класически камини, печки на дърва или камини на пелети като по-енергийно ефективна опция. Всъщност пелетните камини са не само ефективни, но имат и относително по-малко въздействие върху околната среда от другите отоплителни механизми. Това е особено важно във век, в който все повече говорим за екология, грижа за околната среда и спасяване на планетата от глобалното затопляне.

Камините, които работят с помощта на дървесни пелети, са способни да изгарят различни материали – често страничните продукти на дърворезбите – които се оформят в малки, плътни пелети, които горят много ефективно.

Обмисляте ли да отоплявате дома си с камина на пелети? Научете няколко неща, които вероятно ще искате да знаете, преди да направите покупката си.

Гъвкавост на горивото

Камините за пелети са много популярни отоплителни устройства в Европа и те нарастват все повече и в Северна Америка.

Едно тяхно предимство е, че те могат да изгарят най-различни материали. Докато някои модели изгарят само пелети, изработени от дървени стърготини, дървесина, кора и други странични продукти, други модели ви позволяват да изгаряте голямо разнообразие от биогорива, включително царевични ядки, соя, ядки, ечемик, каша от цвекло, пшеница и слънчогледи.

Тази гъвкавост ви позволява да намерите най-достъпното, висококачествено гориво, налично от местните ресурси.

Грижа за околната среда

Някои потребители инсталират камини на пелети, защото просто искат да спестят пари от отоплението на дома. Други може да оценяват икономията на разходи, но са още по-развълнувани от екологичния характер на пелетното гориво. Пелети и други биогорива са възобновяеми ресурси, така че те предлагат много по-екологично решение от изгарянето на невъзобновяеми горива като нефт, въглища или газ.

Изгарянето на биогоривата също е неутрално на въглерод, така че използването на камини на пелети означава, че няма да добавяте още парникови газове, както бихте направили при изкопаемите горива. Някои експерти смятат, че използването на камини на пелети води до елиминиране на 75 процента въглеродни емисии, които биха били причинени от нагряване на изкопаеми горива.

Следователно, можете не само да спестите пари с камини на пелети, но и да изиграете своята роля за околната среда.

По-ниски сметки

Ако използвате газ, пропан или масло за отопление на дома си, сметките за комунални услуги могат да бъдат потресаващи. Още по-лошото е, че те се колебаят и могат да се изстрелят непредвидимо чак до Космоса… Цената на дървесните пелети обаче остава доста стабилна през последните 10 години.

Начинът, по който повечето хора пестят пари, използвайки камини на дървени пелети, е като ги инсталират в помещения, където прекарват най-много време, като хола или кухнята. Камината поддържа тази стая топла и уютна, така че ако все още използвате централно отопление за останалата част от дома, можете да свалите термостата.

Има и системи за отопление на пелети в цялата къща. Някои работят самостоятелно, докато други са интегрирани в централната отоплителна система.

Сподели в: