Рецептите са част от книгата на Здравка Максурова – "Яж, спортувай и обичай" (издателство "Сиела"). За балансиран начина на живот кралицата на бодибилдинга и професионален диетолог събира заедно упражнения за начинаещи и напреднали в тренировъчна зала или в домашни условия, и рецепти, използвани и препоръчани от самата нея. Фотографиите в книгата са от Любомир Сергеев.
Императорски обяд
Време за приготвяне: 25 минути
Необходими продукти: 50 г черен ориз; 1 манатарка; 1 яйце; 1 с.л. зехтин; сол; черен пипер; 1 дафинов лист
Начин на приготвяне: Сварете ориза за 20 минути на бавен огън заедно с цялата манатарка, дафиновия лист и солта. Извадете гъбата. Отцедете ориза и го объркайте с черния пипер и зехтина. Намажете незалепващ тиган с кокосово масло или зехтин, запечете едно яйце по ваш вкус и го добавете към манатарката. Сервирайте с ориз като гарнитура.
Ябълка с фъстъчено масло
Време за приготвяне: 5 минути
Необходими продукти: 1 ябълка; 2 с.л. фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Измийте добре ябълката, нарежете я на тънки кръгчета, почистете я от семките и намажете всяко кръгче с домашно приготвено фъстъчено масло (виж стр. 154). Ако искате, добавете и пресни или сушени боровинки.