Ето какво трябва да хапвате по-често, и какви противовирусни хранителни добавки да взимате, за да се предпазите от опасните вируси.
Това, което ядем, има значително влияние върху нашата енергия, сън и настроение – списъкът, разбира се, е доста по-дълъг. Някои храни могат да подсилят имунната система, като ѝ помагат да се бори с вирусите и бактериите, които могат да ни разболеят.
За да е ясно, единствено здравословното хранене няма да ни направи имунизирани срещу вируси. В сезона на грипа и настинката се нуждаем от цялата помощ, която можем да получим. Затова, в едно с храните, които предпазват нашето здраве, и подобряват работата на имунната система, е добре да се взимат и противовирусни хранителни добавки . Самостоятелно, или в комбинация с подходяща диета, хранителната добавка Виралцид Протект на Grewia осигурява защита срещу бактериални и респираторни инфекции и усложненията, които предизвиканите от тях заболявания причиняват.
- Кисело зеле
Многообразие от приятелски микроорганизми и млечна киселина допринасят за възстановяването на червата. В стомашно-чревния тракт е концентрирана 90% от лимфоидната тъкан – основата на нашия имунитет. Фибрите като метла, „помитат“ токсините и отпадъците от червата. Органичните киселини не само насърчават развитието и възпроизводството на здрава микрофлора, която инхибира вирусите и други патогени, но и активно се борят с вредата, която причиняват свободните радикали.
- Бъз
Бъзът подобрява имунитета благодарение на това, че е богат на антиоксиданти, етерични масла, витамин Р, валерианова, оцетна и ябълчена киселина.
Отвари от плодовете и цветовете на бъза се използват в народната медицина от векове. Вече има и противувирусни хранителни добавки с екстракт от бъз, под формата на сиропи, таблетки и капсули.
- Неподсладени цитрусови плодове, морски зърнастец, киви
Те съдържат витамин С и органични киселини, които също имат антивирусно действие. Важно да изберете неподсладени плодове, не под формата на сок, в противен случай вредата от захарта или излишната фруктоза ще засенчи всички ползи от витамините и микроелементите, на които са богати.
- Чаена гъба, комбуча
Комбуча, подобно на киселото зеле, съдържа цял набор от органични киселини и полезни бактерии, които могат не само да подсилят имунната система, но и директно да устоят на атаките на патогените. Важно е гъбата да отлежи напълно, като се постигне пълна ферментация на захарта.
- Лук и чесън
На всяко хранене активно добавяйте лук и чесън към ястията и салатите, които си приготвяте. Специфичният им аромат показва наличието на активни вещества, като например фитонциди, които имат мощно антивирусно, антибактериално и противогъбично действие.
- Люти чушки
Активната съставка на лютите чушки е капсаицинът. Той дава сила и подобрява кръвообращението, разрежда храчките, като по този начин улеснява отделянето им от белите дробове. Науката отдавна е доказала, че капсацинът има директен антибактериален и антивирусен ефект.
Лютите чушки противодействат на настинките и вирусите. Похапвате ли ги често, ще облекчите подуването на гърлото и носа, премахвайки задръстванията, които хремата причинява.
- Шийтаке гъби
Шиитаке има антимикробно, имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Онколозите често съветват пациентите си да правят запарка от шиитаке, за да подобрят имунните функции на организма.
- Сланина, свинска мас
Ако ви харесва да хапвате сланина, или да готвите със свинска мас, това е добра новина за вас. Важно е само сланината да е натурална, да не е опушена, както и да няма прекалено много сол. Свинската мас, в разумни количества, може ефективно да противодейства на вирусите.
Животинската мас стимулира производството на жлъчка. Знае се, че жлъчния сок има антибактериално и антивирусно действие. Съставът на жлъчката може да се справи с паразитите, които са попаднали в храносмилателната система. Освен това съдейства за усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини. Подобри ли се потока на жлъчката, ще се подобри и здравето, е мнението на специалистите.
- Джинджифил
Джинджифилът може да се яде под всякаква форма: суров, приготвен на пара или сушен. Може да се ползва и под формата на чай. Устоява много добре на вирусите. В джинджифила, подобно на лука и чесъна, също има фитонциди и етерични масла. Те са активни срещу широк спектър от вируси и бактерии. Освен това засилва естествената антимикробна защита на организма и е идеално средство против гадене и повръщане.
- Ряпа
Всеки знае, че ряпата се прибира през есента. Затова до началото на зимата тя е истински „склад“ на витамини. Варената ряпа е отлично средство за укрепване на имунитета, тъй като съдържа големи количества витамин С, витамини от група В, каротин, микроелементи калий, магнезий, желязо, калций, сяра, което позволява на човек да се чувства бодър и свеж в грипозните дни.
- Листни зеленчуци
Листните зеленчуци са пълни с хранителни вещества, като фолат, витамин К, калций и фибри . Наскоро беше установено, че те стимулират имунитета отвъд хранителните ползи чрез сигнализиране между микробиотата и имунната система.
- Кръстоцветни зеленчуци
Говорим за броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле. Някои изследвания показват, че високият прием на кръстоцветни зеленчуци може да стимулира ген, който повишава имунитета. Неслучайно на болните от рак се препоръчва по-честа консумация на зеленчуци от тази група.
- Куркума
Куркуминът, съединение в куркумата, има мощни противовъзпалителни свойства. Дори и ниски дози от него засилват реакциите на антителата, индикатор, че тялото ни се бори с болести. Можете да подправяте ястията с куркума, но можете да си вземете и противовирусна хранителна добавка с екстракт от куркума. По този начин ще можете да си набавите куркумин само с една таблетка или капсула дневно.
- Ядки и семена
Ядките и семената са с високо съдържание на витамин Е. Това хранително вещество помага на тялото да произвежда Т-клетки, които от своя страна могат да унищожат причинителите на инфекции. Освен това, ядките съдържат и полезни антиоксиданти, засищат бързо и намаляват глада за сладко.
И още: за да подсилите имунитета, трябва да пиете повече вода, зелен чай и пилешки бульон, като не забравяте да консумирате ферментирали млечни продукти и мед.