Съвети за най-добрата чаша кафе

Една хубава чаша кафе сутрин може да създаде настроение за целия ви ден. Възможно е през последните месеци на пандемия да сте отвикнали от навика си да си купувате кафе от близкото заведение и да сте решили да си го приготвяте вкъщи. Освен че кафето ще е също толкова вкусно, че дори и повече, можете и да спестите доста пари.

Но за да си приготвите наистина хубаво кафе, трябва да следвате няколко стъпки – прости неща като правилното съхранение на зърната и използването на подходяща вода ще предотвратят нежелана горчивина или неприятни вкусове в чашата ви. Независимо дали кафето ви е направено от скъпи зърна и сложен процес на приготвяне, или харесвате готова смес от супермаркета, следвайте нашите правила за постигането на най-добрата чаша кафе.

Купете си свежи цели зърна кафе. Без съмнение кафето е най-добро, когато се използва в рамките на дни след изпичането. Покупката от местен кафе магазин или пък от espressimo.bg е най-сигурният начин да получите най-пресните зърна. Внимавайте да не купувате кафе на едро от витрините в супермаркета. Кислородът и ярката светлина са най-големите разрушители на вкуса на печените зърна, така че освен ако магазинът не е съвестен относно продажбата на прясно кафе, просто не купувайте от там.

Съхранявайте зърната кафе правилно. Винаги съхранявайте зърната кафе в херметически затворен контейнер. Стъклени буркани за консервиране или керамични съдове за съхранение с гумени уплътнения са добър избор. Никога не съхранявайте в хладилник (печените зърна са порьозни и лесно поемат влага и миризми на храна). Експертите по вкусове силно препоръчват да не замразявате кафе, особено тъмно печено. Купувайте количество, което ще успеете да съхраните правилно и което ще оползотворите своевременно.

Избирайте най-доброто кафе, което можете да си позволите. Снобизмът сред пиещите кафе може да съперничи на този на пиещите вино, но факт е, че удивителен свят от вкусове на кафе очаква всеки, който желае да се впусне отвъд масовите търговски марки. Специалните кафета, които ясно посочват страната, региона или дори имението на произход, могат да осигурят дегустационни преживявания за цял живот. На пазара има два основни вида зърна – арабика и робуста. Зърната арабика се произвеждат по-масово, имат по-широка гама от вкусове и обикновено се считат за „по-добрият вариант“. По всякакъв начин търсете 100% чисти зърна арабика. Евтините алтернативи може да съдържат зърна робуста, известни с по-високото си съдържание на кофеин, но по-остри вкусове.

Смелете си кафето сами. Кафето започва да губи качество почти веднага след смилането. Най-вкусните напитки се приготвят от зърна, смлени непосредствено преди варенето. Ценителите на кафето предпочитат кафе машини, които да смилат точно преди това зърната. 

Използвайте качествена вода. Нищо не може да развали хубавата чаша кафе повече от употребата на чешмяна вода с хлор или друг неприятен вкус. Затова използвайте бутилирана изворна вода или вода от пречистваща с филтър кана. Омекотената или дестилирана вода променя вкуса на кафето.

Избягвайте евтините филтри. Според експертите хартиените филтри за кафе на изгодни цени водят до кафе с по-ниско качество. Инвестирайте в малко по-скъп вариант.

Следвайте пропорции. Трикове като използването на по-малко кафе и повече гореща вода за получаване на повече чаши обикновено водят до горчиви напитки. Имайте предвид и температурата на водата. Водата, която е твърде гореща, ще извлече съединения в кафето, които са по-скоро горчиви, отколкото приятни. Веднъж сварено, не очаквайте кафето да запази най-добрите си вкусове за дълго. Претоплянето и преваряването ще направят дори най-доброто кафе горчиво и с лош вкус.

Поддържайте хигиена. Почиствайте контейнерите си за съхранение и машината си за кафе на всеки няколко седмици, за да избегнете натрупване на остатъци. Така освен че няма да повлияете на добрия вкус на кафето си, но и ще поддържате консумативите си в перфектно състояние по-дълго време.

Сподели в: