Пътешествие до Япония с пръчици и соев сос

Пътешествията са любимо преживяване на мнозина, особено до екзотични източни дестинации като Япония. С билет в ръка прекосяваме държавни граници, планини и морета, за да се докоснем и преживеем  чуждите култури  и да се завърнем с много емоции от незабравими моменти. Заедно с културните и географските забележителности, храната се оказва най-коментираното и запомнящо се нещо. А какво ще кажете да отскочим до Страната на изгряващото слънце индиректно – чрез една порция японско барбекю, чиния с тонкацу или панирана сьомга в терияки сос? И суши, разбира се! Закъде без него! Ще ни трябват пръчици за хранене (компромисно може и вилица) и оригиналният естествено ферментирал соев сос Kikkoman.

Културата на хранене в Япония има многовековна традиция. Японците наричат своята традиционна кухня „уашоку”. Тя е максимално балансирана и разнообразна. Думата washoku в превод означава „Хармония в храненето”. Знаете ли, че на 5 декември 2013 г. ЮНЕСКО прибави японските кулинарни традиции – уашоку, към списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Каква е тайната на вкусната и полезна японска храна?

1. Прясна и сезонна храна, приготвена с минимална термична обработка: бързо варене, на пара, готвене на бавен огън, мариноване, пърженето се избягва, но когато го има, се внимава да не се получава препържване с твърда коричка.
2. Умерено използване на подправки, включително соев сос. Достатъчни са 1 ч.л. или няколко капки, ако не става дума за марината – там може да сме по-щедри, според рецептата.
3. Малки порции. Една от тайните на японското здраве и дълголетие е храненето по малко и бавно.
4. Много риба и морски дарове.
5. Всеки ден японците съчетават всички вкусове: сладко, солено, кисело, люто и горчиво.
6. Времето за хранене е свещено. Водещото чувство, което трябва да изпитваме, докато се храним е, благодарност към готвача, гостите и всички други хора, свързани с храната и вещите, които се намират на масата.

Още за соевия сос Kikkoman:

Соевият сос Kikkoman е напълно натурален, получен чрез естествена ферментация на соевите зърна, не съдържа никаква химия като оцветители, стабилизатори, сгъстители и консерванти, а само 4 съставки: вода, соя, пшенинца и сол. Произвежда се по старинна рецепта от преди 300 години!

Той е универсална подправка, защото отлично се съчетава, както с местните рецепти на Азия, така и с европейските кулинарни традиции. Масово е познат като перфектна марината за месо или като неотменна част от сушито, но го изпробвайте и към супи, спагети, салати и ще останете очаровани. Дори обичайните български „Бъркани яйца с праз лук" добиват нов вкус с няколко капки соев сос Kikkoman.

В България на пазара може да намерите следните продукти Кикоман: соев сос класик, соев сос лайт (с  43% по-малко сол), Терияки марината, Терияки марината с мед и чесън, Уок сос, Терияки марината сладък ,Тамари соев сос без глутен, оризов оцет за суши, както и три нови Териякита – Терияки сос с чесън, Терияки сос със сусам и Терияки барбекю сос с мед.

Приятно пътуване до Япония и назад с купичка японска супа „Рамен", японски нудъли с пиле, плодови барбекю ребърца или риба на грил, подправени с Kikkoman соевите сосове и маринати!

Сподели в: