Критиката определя "На един черпак разстояние" от Ричард Морей (Издателство "Вакон") като най-добрият роман за света на кулинарията. Това е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“. Откъс от книгата прочетете тук.
Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.
В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото ѝ е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция. Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.
„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.
За автора:
Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на „Форбс”. За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията „Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл” без съгласието на моделиера, за която „Файненшъл Таймс” пише: „Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му”. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм. Понастоящем Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си. Повече за него може да откриете на http://www.richardcmorais.com/
Отзиви за книгата:
„Много харесах тази книга. Пленителна и колоритна, чувствена и емоционална.“
Джоан Харис, автор на „Шоколад“
„Невероятно! Една наистина завладяваща човешка история, изобилстваща с най-разточителното и изтънчено кулинарно порно от Зола насам. Това без съмнение е най-добрият роман, чието действие се развива в света на кулинарията. Книгата е изключително интригуваща от начало до край. Искаше ми се да продължи още 300 страници.“
— Антъни Бурдейн, „Поверително от кухнята“
„Прекрасен роман, жив и дълбок, който майсторски проследява пътешествието между кухни и култури.“
Сюзън Орлеан, автор на „Крадецът на орхидеи“
„Невероятно забавен и щур разказ за живота, любовта и случващото се в една френска кухня.“
— „О – Списанието на Опра“
„Майсторски написан роман за съперничеството между ресторантите и за отчаяната борба за звездите на „Мишлен“. Ричард Морей повежда ексцентрични герои и неустоими рецепти на невероятно пътешествие. Обонянието, това най-изтънчено сетиво, никога не е било описвано толкова добре. Ароматът на вкусни ястия просто се носи от страниците на книгата. Не четете този роман, ако сте гладни, защото може да го изядете.“
Саймън Бофоа, сценарист на „Беднякът милионер“, носител на „Оскар“
„Тази книга ще доведе всеки запален кулинар до екстаз. Описанията на Ричард Морей превръщат четенето в гастрономично преживяване.“
Уошингтън Поуст Бук Ревю
„Чарът на този роман се крие в невероятния развой на събитията. Той е нещо средно между „Беднякът милионер“ и „Рататуи“.“
Ню Йорк Таймс Бук Ревю
„Този роман е фантастична приказка, разказана с реалистични похвати. Той е истинска ода за любовта към семейството и храната – в този ред.“
Буклист
Филмът:
След филма "Шоколад" от преди няколко години, с участието на Джони Деп и Жюлиет Бинош, шведът Ласе Халстрьом е решил да забърка нов кулинарен шедьовър, в чиито сметки този път влизат Стивън Спилбърг и Опра Уинфри като продуценти и Хелън Мирън в главната женска роля. Заглавието е „На един черпак разстояние”, а сюжетът е разбира се по едноименната книга. Филмът, както можете и да предположите изобилства от вкусове и аромати, бушуващи страсти, житейски битки и победи, вплетени в сблъсъка на два свята, обединени от пътя на един млад мъж в търсене на домашния уют. Премиерата в България беше на 22.08.2014 г., а тук може да се види и трейлърът.
През годините Ласе Халстрьом е режисирал много от видеоклиповете на АББА, както и пълнометражния филм за групата от 1977 г. Сред останалите му ленти наред с "Шоколад" (2000) са "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (1993), „Моят живот като куче” (1985) и „Правилата на живота” (1999). Последните две от тях са номинирани за Оскар за режисура.