Супата е ястие, което много хора харесват, но като че се сещат за него само през зимата. Истината е, че супата е чудесна за обяд, за лека вечеря, а понякога, дори и сутрин. Особено след тежка нощ, класиката шкембе чорба е задължителна.
Купа със супа не само могат да помогне на човек да поддържа форма, защото като предястие засища, но ако е богата и хранителна, може се превърне в чудесно ястие.
В българската и световната кухня могат да се срещнат безброй рецепти, а почти всяка страна си има своя „запазена марка“. Например в Италия, това е минестроне – с много зеленчуци и паста. В Испания обичат гаспачо – на базата на доматите и със свежи краставици. Унгария е прочута със своя борш, богата и гъста супа с месо и зеленчуци. Французите пък си падат по лучената супа, която е много лека и лесна за направа, дори за начинаещи кулинари.
А какво да кажем за японската супа рамен? Тя е любима не само за любителите на японската кухня, но и впечатлява с комбинацията от нудъли, сервирани с месо или риба и подправени със соев сос или мисо.
Азиатска класика е и китайската супа с тофу и яйце. Тя също е лесна за направа и дори да звучи екзотично, е много достъпна за направа.
Какво харесват българите?
Колкото и страни да обиколят, много хора споделят, че няма по-вкусно от българската храна. И супите не правят изключение. Те са традиционно ястие и са задължителни за началото на всеки обяд.
Ето кои са най-любимите на българите супи:
Шкембе – чорба – само тук може да се постигне този уникален лютиво – кисел вкус;
Лесна супа топчета – няма човек, който да не свързва детството с тази уникално вкусна супа;
Пилешка супа – това е имунна бомба, а при настинка е задължителна;
Курбан чорба – още един уникален вкус, типичен само за нашите ширини и която говори за обичаите и традициите.