Издателство Хермес представя „Тайни в Прованс“ от Софи Боне

Очаквайте на 29.04.2025 г. криминална наслада за любителите на френската кухня

 

В идиличното селце Сент Валери в Прованс се подготвят за сватба. Масите са отрупани с цветя, във въздуха се носи аромат на лавандула, а диво прасе се пече на бавен огън. Но щастливото събитие е осуетено, защото братът на булката, Франк, е намерен мъртъв в гората – гол и с огнестрелни рани по тялото. Дали става въпрос за ловен инцидент или предумишлено убийство?

Бившият парижки комисар Пиер Дюран намира обстоятелствата около смъртта на Франк за съмнителни, затова започва собствено разследване въпреки ограничените си правомощия.

В личен план Пиер също е изправен пред трудности. Отношенията му с обаятелната готвачка Шарлот са в застой, както и ремонтът на къщичката, която е купил наскоро. За да разреши случая, но и личните си неволи, Пиер трябва не само да последва интуицията си, но и да се научи да приема предложената помощ.

Софи Боне е псевдоним на успешна германска писателка.

В книгите си „Афера в Прованс“ и „Тайни в Прованс“ авторката ни запознава с приключенията на бившия парижки комисар Пиер Дюран. В романите тя включва и двете си големи страсти: френската кухня и Прованс, до където пътува всяка година.

От серията за Пиер Дюран са издадени десет заглавия с общ тираж, надвишаващ 1 млн. екземпляра.

Каква е причината да изберете Прованс за основна локация на вашите романи? Какво ви привлече към този регион?

Посетих Прованс за първи път през деветдесетте години, вдъхновена от творчеството на Питър Мейл. Прекрасната атмосфера и спокойният начин на живот ме очароваха. Именно това е причината оттогава насам всяка година да прекарвам няколко седмици в Прованс, за да се насладя на тази прекрасна област.

Кое е любимото ви местенце в Прованс?

Невъзможно е да избера само едно! Ресторант с изглед към лозята край Гаргас, обикновена пейка на пристанището в Санари-сюр-Мер или уютната книжарница Le Bleuet… Харесвам планинския масив Люберон с неговите великолепни пейзажи и очарователни селца, както и крайбрежието на Вар. Именно това разнообразие на живописни локации искам да предам на читателите си. Затова приключенията на моя следовател Пиер Дюран се развиват на различни места в Прованс.

Какъв съвет бихте дали на туристите, които за пръв път посещават тази област?

Трябва да си купите кошница за пикник, пълна с местни деликатеси от Fromagerie Dubray, магазин в селцето Мустие-Сент-Мари. Препоръчвам да посетите Вердонското дефиле и да поплувате в тюркоазените речни води. От крепостта Citadelle de Sisteron се открива впечатляваща гледка към долината. Панорамата наистина ще ви остави без дъх! А ако искате да посетите благоуханни лавандулови полета, насочете се към Валансол.

Кое е любимото ви провансалско ястие?

Имам няколко. Ароматната рибена чорба буябес (bouillabaisse), която се сервира с препечена франзела, намазана с чеснов сос айоли (aïoli). Великолепната провансалската яхния (dauble de boeuf) от крехко телешко месо, задушено с червено вино и билки, което се топи в устата. Различните приложения на кремообразното козе сирене също са сред любимите ми – в тарт или мариновано в масло и билки. Няма как да не спомена и някои вкусни десерти! Лимонов тарт (tarte au citron), студена супа от три вида пъпеш (soupe au trois melons) и печени смокини със сметана (figues à la crème).

В края на всяка книга от серията за Пиер Дюран съм побрала някои любими рецепти, които да споделя с читателите.

Какви са плановете ви за бъдещето? Историята ще продължи ли да се развива в Прованс или ще я пренесете на друго място?

Приключенията на Пиер Дюран ще продължат да се развиват в Прованс. Тази област е неизчерпаем източник на вдъхновение – всяко селце крие в себе си възможност за разкриване на нова мистерия. А какво точно ще се случи в следващите книги? Това ще запазя в тайна… засега.

Сподели в: