Ян Новак представя „Затопек“ в София, Пловдив и Русе

Издателство Жанет 45 и Чешки център представят Ян Новак (Чехия) и графичната му новела

„На границата между болката и страданието момчето се превръща в мъж“, казва Емил Затопек. Именно с това, като достига предела на възможностите на собственото си тяло, той се превръща във феноменален бегач и един от най-славните спортисти в света. На олимпийските игри в Лондон през 1948 година побеждава в бягането на 10,000 метра и се класира втори в бягането на 5,000 метра. Но Затопек не смята това за свой голям успех. На следващата олимпиада успява да извоюва за Чехословакия три златни медала и става легенда, но прибавя към това и още една собствена победа – опълчва се срещу режима в подкрепа на своя колега Станислав Юнгвирт и успява да принуди властите да пуснат младия атлет на олимпиадата. В графичната новела „Затопек“ можете да съпреживеете успехите на Емил Затопек и запознанството с най-голямата му любов Дана, благодарение на текста на Ян Новак и на завладяващия визуален изказ на Яромир 99.

Емил Затопек е единственият бегач в историята, спечелил златни медали на 5,000 метра, 10,000 метра и маратон на една и съща Олимпиада (Хелзинки, 1952; това е първият маратон в живота му, на който решава да участва час преди старта).

Той е родоначалник на необичайни тренировъчни методи като интервалните тренировки и метода на хиповентилацията. Носител е на 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 км. Непобеден на дистанция от 10,000 метра в продължение на 6 години (1948-1954), в 38 поредни състезания. Първият бегач, пробягал 10,000 метра за по-малко от 29 минути и 20 км за по-малко от час.

Винаги приветлив, винаги добронамерен и приятелски настроен към съотборниците и съперниците си. Обявен от списание Runner’s World за най-великия бегач на всички времена (2013).

Ян Новак (1953) е изтъкнат чешки писател, преводач и публицист. През 1969 година емигрира с родителите си в САЩ, живее и учи в Чикаго, а впоследствие се завръща в Чехия. Автор на романи и пиеси на чешки и английски език, носител на многобройни награди, между които „Карл Сандбърг“ и „Магнезия Литера“. Съавтор е на автобиографията на Милош Форман „Знам ли?“ (2013). „Затопек“ е негов дебют в комиксите.

Яромир 99 (1963), със собствено име Яромир Швейдик, е раздвоен между света на музиката и комикса. Става известен като член на групите Priessnitz и Umakart и като художник на трилогията „Алоис Небел“. Взема участие и като съсценарист и аниматор на нейната успешна филмова адаптация (2011), която получава наградата на Европейската филмова академия в категорията най-добър анимационен филм . За авторския си комикс „Централният нападател“ получава наградата Muriel. За английското издателство SelfMadeHero създава комикс по романа на Франц Кафка „Замъкът“ (2013), който е номиниран за престижната награда Eisner. Живее и работи в Прага.

Заповядайте на премиерата на книгата и среща с автора Ян Новак в София, Пловдив и Русе! Със специалното съдействие на Чешки център.

Сподели в: