Черен обсидиан: цена, ползи и насоки при покупка

Черният обсидиан е полускъпоценен камък, който притежава изключителни естетични качества на все пак приемлива цена. Той представлява черно вулканично стъкло, което се използва от векове в различни култури по света.

Освен черен, който е един от най-популярните видове, камъкът се предлага и в други цветове, които са, обаче, доста по-редки (повече за черния обсидиан можете да научите на eMart.bg).

Какво представлява черният обсидиан

Черният обсидиан е тъмно оцветено вулканично стъкло, което се образува при бързото охлаждане на лава. Той има гладка, стъклена текстура, което го прави популярен за използване в производството на бижута и други декоративни цели.

Ползи за човека

По-духовните хора вярва, че черният обсидиан носи множество свръхестествени ползи за човека:

  • Балансира духа и емоциите;
  • Осигурява защита срещу негативни енергии;
  • Помага за заземяване и центриране, внасяйки стабилност и баланс в живота;
  • Счита се, че притежава лечебни свойства, особено за емоционални проблеми и травми;
  • Смята се, че черният обсидиан може да помогне за облекчаване на болката в различни части на тялото, включително гърба, раменете и ставите;
  • Вярва се, че помогне за премахване на токсините от тялото и да подобри цялостното здраве на човека;
  • Някои лечители го използват като инструмент за медитация и енергийно лечение.

Черният обсидиан в производството на бижута

Черният обсидиан е популярен материал за изработка на бижута. Неговата гладка текстура и уникален външен вид го правят отличен избор за изработка на висулки, колиета, гривни и обеци. Много хора носят бижута от черен обсидиан заради неговите духовни и емоционални ползи.

От къде произхожда

Черният обсидиан се среща в различни части на света, включително Мексико, Съединените щати и Япония. В Мексико се среща в щата Чихуахуа, докато в Съединените щати се среща в щати като Калифорния, Орегон и Аризона. В Япония черен обсидиан може да се открие в района около планината Фуджи.

Цената на черния обсидиан – от кои фактори се влияе

Цената на черния обсидиан може да варира в зависимост от различни фактори. Основните от тях са:

Неговата рядкост

Черният обсидиан не е толкова рядък, колкото някои други видове обсидиан, ето защо цената му е по-достъпна;

Размер и форма

По-големите и по-уникално оформени парчета черен обсидиан обикновено са по-скъпи;

Качество

Качеството на черния обсидиан също може да повлияе на цената му. Висококачественият обсидиан без петна или примеси обикновено е по-скъп.

Заслужава ли си парите

Цената на черния обсидиан може да варира в зависимост от различни фактори, но като цяло се счита за достъпен скъпоценен камък. Неговите духовни и физически ползи го правят популярен избор за много хора, особено тези, които се интересуват от алтернативни лечебни и уелнес практики.

Сподели в: