Церемония по връчване на 6-те годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“

На 7 ноември от 19.00 ч. в Зала 4 „Проф. Асен Златаров”  на Национален дом на науката и техниката, ул. „Г.С. Раковски“ 108, гр. София, ще се състои церемония, на която ще бъдат обявени и връчени наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2022.

Наградите се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите са в  категориите:

  • За медии в две подкатегории: за национална и за регионална медия
  • За спомоществовател
  • За публична институция.

Наградата за медии във всяка от двете подкатегории се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Номинирани през 2022 г. са: Радио Фокус – Кюстендил; Долап.БГ; Вестник Търговишки НОВИНИ; БНР-РРС Стара Загора; БНТ Пловдив; БНТ

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Номинирани през 2022 г. са: А1-България; Издателство Ентусиаст; Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”;; Сдружение „Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива“.

Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Номинирани през 2022 г. са: НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“ гр. Пловдив; Школа по Изобразително изкуство към „Център за подкрепа за личностно развитие“- гр. Ихтиман; НЧ „Постоянство – 1856“ гр. Лом.

Присъждането на наградите е на конкурсен принцип, а селекцията се извършва от петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ – проф. Боряна Христова, Снежана Йовева, проф.  Владимир Атанасов, Георги Константинов, с председател – доц. Георги Лозанов.

Сподели в: