Цветан Цветанов ни потапя в атмосферата на най-големия фестивал за татуировки на Балканите

Най-големият фестивал за татуировки на Балканите ще се проведе в зала 3 на НДК на 16-и и 17-и септември, когато на едно място ще се съберат над 180 артисти от България и света. Билети за събитието могат да се закупят от сайта на Bulgaria Tattoo Expo.

Любопитни детайли за татуирането като изкуство и професия, както и подробности за предстоящия тематичен фестивал, ни разказа един от организаторите – Цветан Цветанов.

Организирате най-големия фестивал за татуировки на Балканите за осма поредна година. Разкажете ни малко повече за събитието на 16 и 17.09 в зала 3 на НДК? Какво и кой ще видим, каква е програмата?

Всяка година се стараем да създадем приятна до незабравима атмосфера както за артистите, така и за посетителите. Bulgaria Tattoo Expo 2023 ще бъде различно от другите години. Събрали сме най-доброто от опита ни и се постарахме да ангажираме вниманието освен с високо ценени артисти от България и чужбина и техните невероятни творби, и с разнообразна програма, конкурс за най-щура татуировка и игри и томболи с публиката.

Програмата включва фрийк шоу на Якоб и Моника (Италия), пол денс на Вера Хитова (България) и огнено шоу на Кристиан Минда (Полша) и очакваме да надскочи и най-високите очаквания. А в конкурсите за татуировки в различни категории ще бъде демонстрирано майсторството на всичките участници.

Как започна всичко и защо решихте да създадете Bulgaria Tattoo Expo?

Имало едно време… всъщност не много отдавна в далечната 2012 г. след поредното ми участие в събитие от подобен формат ми направи впечатление, че бяхме останали много малко колеги, които да имаме желание да подкрепим организатора на Tattoo Fest Sofia, Емил Сепаревски. Събитието тогава беше наистина слабо на фона на предходните му издания и се замислих къде е проблемът, защо хората не идваха, защо колегите не участваха, какво коства да се организира такова събитие, доколко може да има бъдеще едно ново такова?

Изобщо, въпросите бяха много, нямах отговор на повечето и може би това ме подтикна да направя Bulgaria Tattoo Expo. Не исках да вярвам, че българските артисти не харесват подобен формат събитие. Та навсякъде по света тези събития бяха силно посещавани, колеги пътуваха хиляди километри, за да участват, посетителите бяха безброй. Следях списания и разглеждах снимки от много международни конвенции за татуировки. Опитвах се да си представя перфектното събитие в България, не беше трудно да си го представиш, беше трудно да го реализираш, след като много артисти бяха загубили вяра и желание за участие в такива събития.

Естествено една птичка пролет не прави, тогава се обърнах за подкрепа и съвет към колеги, които са пътували и видели. Стилиян Смоков, Петя и Евгени Евлогиеви и Людмил Василев бяха хората които изказаха мнение, подкрепиха ме, макар и с малко резерви, за което им благодаря сърдечно. Най-голяма подкрепа обаче получих от Веселин Замфиров, с когото и до ден-днешен работим заедно по много направления и проекти. Времето излекува явно нежеланието на артистите за участие, превърнахме го в нетърпение за новото Експо, отговорих си на повечето въпроси, но ми струваше много време и труд. Събитието расте с всяка година и наскоро зададох въпрос на един човек: „Колко може да расте едно такова събитие?“, той ми каза „Ние нямаме лимити, колкото може“.

Разкажете ни за изкуството на татуирането – кога се заражда и какви са неговите традиции в България?

Повечето суха информация с факти и дати може да бъде открита в интернет. Татуирането винаги го е имало в България, вярно, не в тази форма и цветове като в днешни дни, но е присъствало с различни форми като чайки, кръстове, детелини и т.н. татуирани по много стар и традиционен начин – игла за шиене, конец и туш за чертане (понякога и друг вид оцветител, без да коментирам)!

През 1992 година е открито първото студио за татуировки в София и от тогава започва някак си да се променя българинът и да обръща поглед към съвременните татуировки. Започват да се появяват много други студия, кое малко свито във входа на блока, кое на централна улица в големия град… Започват да се открояват имена и да се говори за стилове в татуирането. И така, години по-късно България е страна с неземни артисти, които работят на световно ниво, участват в най-големите международни събития за татуировки и на стените им с трофеи вече няма място.

Не мога да кажа, че имаме някакви традиции в татуирането. България много късно навлиза в света на татуировките, по света и най-вече в братска Америка са положени основите на много стилове в татуирането, както и безброй събития, на които се обменя опит. Татуирането навлиза и в Европа, откъдето в началото черпим много ние, българските артисти: от списанията научихме за професионалната техника, за цветните татуировки, за специалните игли за татуиране и т.н.

Паралелно с това у нас вървим към изграждане на традиция за ежегодни „събори“ на татуировката, като Bulgaria Tattoo Expo е един от тях. По този начин събитието наложи стандарти, вдигна летвата много високо, като с всяко изминало издание ние като организатори забелязваме, че това не плаши никого, а напротив – мотивира артистите да правят все по-хубави творби, да следят световните тенденции и да дават максималното, което могат да предложат на клиентите си. Така че спокойно можем да кажем, че полза от нашето събитие имат артистите, цялата тату общност, но и самите клиенти.

Кои са най-предпочитаните стилове и техники в рисуването на татуировки?

Стиловете в татуирането са много, към тях има и много подстилове, но това не е най-важното. Важни са критериите, по които клиентът избира. Предпочитанието на клиентите в повечето случаи е да не боли, но това не се получава и заради това често се избират татуировки, изработени с черна боя и светлосенки.

Минималистични татуировки като буквичка, символ или някой дребен елемент напр. перо или лапичка са сред предпочитанията на нежния пол, но истинските фенове предпочитат да покрият телата си с мащабни идеи, японски дракони, реалистични татуировки, изпълнени с цвят, сложни геометрични фигури като мандали и т.н.

Вие самите сте татуисти от дълги години. Каква е най-необичайната татуировка, която сте правили?

Една сутрин, малко след като отворих студиото, се появиха две момчета. Поискаха да направя на единия на главата символите от бутоните на Playstation. Попитах ги “Защо?” и те ми разказаха, че са се обзаложили, че който загуби след цяла нощ игра на Фифа, ще си татуира бутоните на главата и ще си плати за това!

Каква е вашата реакция, когато клиент иска татуировка, която не отговаря на вашите артистични принципи?

Под “артистични принципи”, предполагам, се има предвид предпочитан стил в татуирането. Това никога не е било проблем за мен, аз съм татуист, на когото се е наложило да мине през всичките девет кръга на ада. Наложи ми се да изуча основите на татуирането без интернет и други така ценни помагала, както и да си ремонтирам техниката, понякога по няколко пъти на татуировка.

Не ме плаши, нито смущава да работя в един ден три стила татуировки, това е красивото на моята работа – винаги си извън зоната на комфорт дотолкова, че никога не знам клиентът с каква идея идва, и даже и да сме говорили по време на консултацията какво точно ще правим, той е способен да промени цялата концепция, размер и място в последната минута. Хората трудно взимат решения, това е нещото, което ми прави впечатление, а не татуировката, която трябва да направя. В такъв случай реакцията ми е по-скоро усмивка и back to work, всеки знае какво му харесва и аз не съм човекът, който да му каже какво да си татуира.

Защо се татуират хората? Какво споделят като аргументи вашите клиенти най-често?

Последните няколко години клиентите започнаха сериозно да влагат смисъл в татуировките си, често са свързани със семейството и приятелството. Татуират се, за да изразят чувствата си, любовта е най-често срещаната причина. Портрети или само имена на децата им, често на майка, баща или друг близък.

Какви са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправили като татуист?

Да си татуист е момент на пълно отдаване. Ето защо повечето артисти са приятно отнесени и точно тук идва предизвикателството. Да поставиш граница между татуирането и личния живот, семейството, приятелствата и почивката е много важно. Татуировките могат да завладеят ума на всеки артист, но, за да живееш пълноценно, трябва да умееш да разделяш процесите.

Аз имам склонността да се вглъбявам във всяко нещо, което събуди сериозен интерес в мен, и е истинско предизвикателство в даден момент да го поставя на втори план, докато например съм със семейството си. Имам две страхотни момчета и невероятна съпруга, те имат нужда от мен и въпреки всичките начинания като Bulgaria Tattoo Expo, семинарите и т.н. аз се старая когато съм с тях – да бъда с тях.

Какво е най-важното, което трябва да знае всеки, който иска да стане татуист?

Всеки може да стане добър татуист, но никой не може да стане най-добрият! Татуирането е път, по който се върви много години и има още много да се върви. Сега е по-лесно от всякога да започне човек да се занимава с татуировки. Има много материали за това, видео в платформите, обучения както и семинари, които организираме ние всяка година. Много хора са се опитвали да станат татуисти, но, за да бъдеш успешен такъв, е нужно да си постоянен, да си отворен към нови неща, защото пазарът се развива не с години, а с дни, и всяко забавяне всъщност е сериозно изоставане в развитието.

Технически процесът на татуиране може да бъде усвоен сравнително бързо, работата върху изкуствена кожа или приятел, който ще хареса всяка глупост, която си му направил, не те правят татуист. Работата с разнообразните стилове и изучаването им обаче изисква време. Съветът ми е да бъдеш всеобхватен, да работиш разнообразни стилове и зони на тялото, и след като натрупаш достатъчно опит в това, както и в работата с хора, да развиеш свой собствен стил.

Ако един артист не е минал по този дълъг път на изучаване на възможно най-много стилове и работа с тях, се забелязва по това, че започва да копира вече създадени техники на татуиране, без да влага никакво творчество. Знам, че много артисти се ограничават само в един или два стила, градят кариера и стават богове в тези стилове, но това в 99% от случаите са артисти, които са изминали този дълъг път, взели са от всичкото научено по нещо, което да им помогне за създаване на свой собствен начин, свой стил, свой подход към клиентите и са решили какво остава за тях. Развили са го до предела на възможностите си и сега ние се наслаждаваме на престъпно красиви татуировки.

Какви са мечтите ви като организатори и като хора, част от тату общността в страната? Как виждате събитието след 10 години? А какво искате да се промени за тату общността и тату индустрията?

Нашата работа е всъщност да осъществяваме мечтите си, така трябва да е при всеки, независимо дали той е татуист или водопроводчик. Bulgaria Tattoo Expo е наша мечта, а следващите стъпки са логични, в този глобален свят едноличното започва да губи почва. Има начини и възможности и това го доказахме с тазгодишното събитие, че две подобни национални събития могат да работят заедно.

Глобализацията на събитията за татуировки може да донесе много позитиви за всички, организатори, артисти и търговци в тази сфера. Виждам Bulgaria Tattoo Expo след 10 години в партньорство с други конвенции от много страни, виждам обмяната на опит на местно ниво с чуждестранна намеса и обратно, а причините са много и една от тях е „Заедно сме по-силни“. А дали искам да се промени нещо, в общността – не! Искам само да дам това, което мога, за еволюцията на татуировките, и вярвам, че го правя.

Сподели в: