Храна за котки за лъскава козина и здрава кожа

Здравите котки имат мека и лъскава козина. Точно както кожата, така и здравината на козината на котките, зависи от вида храна за котки, напомнят от Royal Canin. В дневната си доза хранителни вещества, котките трябва да получават определени вещества, за да може да бъдат с добър външен вид и добро здраве. По-долу ще разгледаме кои са тези вещества и кое с какво допринася.

Аминокиселини за кожата и козината

Храната за котки на Royal Canin, създадена специално за подобряване и поддържане на външния вид на вашето коте, включва редица аминокиселини. Котките са еволюирали животни, които се нуждаят от определени аминокиселини, които телата им не произвеждат в достатъчно количество. Тези аминокиселини можем да ги открием в определени източници на протеини. Като по-важните от тях са таурин и аргинин. И двете се набавят от приемане на животинска тъкан. Общо броят незаменими аминокиселини при котките е 11 – хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин, таурин и аргинин. Всички те са важни за благосъстоянието и здравето на вашето коте.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини

Точно както споменахме по-горе, котките не могат да произвеждат самостоятелно омега-3 и омега-6 мастни киселини. Дефицитът на омега-6 мастни киселини може да причини проблеми с кожата и козината, репродуктивни проблеми и забавен растеж. Дефицитът на омега-3 мастни киселини може да доведе до неврологични аномалии, като намалена зрителна острота. Подрастващите котенца изискват повече мастни киселини, отколкото котките в зряла възраст, но въпреки това не трябва да бъдат пренебрегвани в диетата на котетата. Заради това и ще ги откриете в състава на храната за котки на Royal Canin. Омега-3 мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и когнитивните функции, както и процеса на възпаление, като намаляват силата на възпалителния отговор.

Поречово масло

В качествените храни на Royal Canin ще откриете и масло от пореч, което е богато на гама-линоленова киселина. Благодарение на нея, кожата на вашата котка ще бъде в добро състояние, а козинката ѝ здрава и лъскава.

Витамини

Котките също така не са в състояние да произвеждат достатъчно определени витамини, които са критични за тяхното здраве, включително ниацин, витамин А и витамин D, така че трябва да ги набавят от животински тъкани. В състава на храната за котки често ще откриете и витамини от група B, които са изключително важни за здравината на козината на домашния ви любимец.

Всички хранителни вещества работят заедно

Комбинацията от няколко хранителни вещества може да подобри цялостното състояние на вашия домашен любимец. Те обаче трябва да са прецизно избрани. Тук идва и важната роля на храната за котки, която когато е качествена и е създадена от екип от специалисти може да осигури всичко необходимо на животното да се развива добре. Добрите котешки храни се създават след редица изследвания и тестове кое вещество в какво количество предоставя оптимални ползи за котката. Също така се проследява неговото най-лесно и бързо усвояване от организма на котката, както и съчетаването му с останалите хранителни вещества, които са в храната. Никак не е лесен процесът за създаване на специфична храна за котки, която да е насочена към определена нужда, но в същото време да продължава да се грижи и за всички останали потребности на котката. По това си личат добрите храни за котки, които са създадени с мисъл за домашните животни.

Сподели в: