Хорът Нови български гласове спечели Латино Грами

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория „Най-добър фламенко албум“ за албума си „Al este del cante“.

Хорът е създаден в Нов български университет и в него участват алумни и студенти на Университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков.

Проектът с оригинална музика и нови интерпретации на испанското фламенко и българския фолклор, са преплетени в единен художествен образ. Вокалните аранжименти са дело на композитора и диригент на проекта – доц. д-р Георги Петков, преподавател в департамент „Музика“ на Нов български университет. Албумът е записан на живо през месец август 2017 г. от концертите на Арканел с Нови български гласове в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания.

От първо лице

Доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта:

В състава на най-младия камерен народен хор Нови български гласове съм включил основно студенти от НБУ, които са преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ „Л. Пипков“, където съм бил техен учител и ги познавам добре. Всички те са част и от „Фолк-джаз формацията“ на НБУ, където продължават да участват и след тяхното завършване. Една от големите ми мечти като преподавател е да видя на световна сцена наши студенти от Нов български университет и ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Този иновативен международен музикален проект ми предоставя точно такава възможност. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новият албум „Al este del cante“ в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет.

Предисторията на проекта „Al este del cante“ и създаването на хор Нови български гласове е международния музикален проект „Еструна“, чиято премиера беше на 24.04 2013 г. в Зала „България“. Продуценти на „Еструна“ са Маргарита Борисова и Явор Ганчев – хората, които поеха големия финансов риск по осъществяването на такъв сериозен международен музикален проект с участието на световноизвестни музиканти като: фламенко певеца Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчеоне, Теодосий Спасов, Рено Гарсия Фонс, фламенко китариста Дани де Морон и др. колеги, които бяха част от „Еструна“. Изключително съм щастлив и благодарен, че познавам хора като Явор Ганчев и Маргарита Борисова /Джаз Плюс/, които неотлъчно са заедно с нас вече 6 години в качеството им на организатори от българска страна на многократните ни турнета в Испания.

Проектът „Еструна“ в своето начало през 2013 г. беше подкрепен и от фонд „Учебни програми“ на Бакалавърски факултет на Нов български университет.

Лале ли си/ Lale li si (Martinete)

Kuzum Elenke – Alegria – Dumbata

Сподели в: