Хореографката Ясна Л. Виновършки представя представлението „Лечители“

Хореографката Ясна Л. Виновършки представя представлението „Лечители“, което ще се играе на 17 май от 19:30 ч. в Топлоцентрала, Зала 1. Събитието е част от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Анстистатик.

Въпрос: Как се роди идеята за „Лечители“?

Отговор: Нашето студио за репетиции в Берлин се намира в Atelierhaus Flutgraben, историческа сграда, разположена на границата между Източен и Западен Берлин, която някога е служела за погранични административни цели и е била стриктно охранявана от източногерманската армия. Днес в същата сграда се помещават студиата на 65 визуални и пърформанс артисти, а наоколо е пълно с нощни клубове. Мястото има много потенциал, но честите конфликтите между обитаващите го артисти също са част от ежедневието му, която е изморителна и води до натрупването на доста гняв. Затова се опитах да се доближа артистично до този проблем, представяйки си, че тази сграда е жив организъм със съзнание и аз мога да общувам с него. После започнах да я обикалям заедно с другите артисти и просто да слушаме стените ѝ. Докато обхождахме сложната архитектура на това пространство, започнах да се чувства все едно сме екип от експерти, тръгнал на мисия да подобри здравето на сградата. Ето това беше и първият момент, в който се роди и идеята за „Лечители“.

Въпрос: Кои са актуалните въпроси, които представлението поставя?

Отговор: Представлението засяга няколко теми. Вероятно най-актуалната от тях е тази за отношението на човека с околната му среда. Тук имам предвид цялата среда – природата, но също така и средата, създадена от самите хора. Самото наименование на нашата епоха, Антропоцена, вече се отнася към наложената връзка на превъзходство на човека с всичко живо и неживо. В този смисъл, за мен идеята да излекуваме пространствата е покана да се опитаме да си представим съвместно съжителство с останалата част от планетата по друг начин. Силно ме интересува как можем да заглушил мислите, гласовете, движенията и изразяването си, за да можем да чуем околната си среда. Как можем да създадем такава връзка, в която ние не диктуваме постоянно как да се случва всичко. 

Въпрос: „Лечители“ се адаптира към пространството, в което се показва. Как тази особеност се отразява на артистите и публиката?

Отговор: Представлението заговаря на местната общност там, където се играе. Мисля си, че такава общност се създава между артистите и публиката, която се интересува от тяхното изкуство. Фокусирайки се върху мястото на което ще играем, ние, като гост-артисти, вече взаимодействаме с хората там и пространството, в което сме поканени. Не знам как това се отразява на самите зрители и на изпълнителите, за това е най-добре да кажат те самите, но със сигурност знам как се отразява на мен. Аз се чувствам далеч по-свързана и ангажирана с това място по начин, който е несравним с преживяването ми, когато просто гостувам, представям работата си и отпътувам. Именно тази по-дълбока връзка е много важна за мен, а „Топлоцентрала“ има страхотна история, която със сигурност ще остане в мислите и съзнанието ми.

Въпрос: Кои са посланията, които искате да достигнат до зрителите на „Лечители“?

Отговор: Не бих искала да им предавам послания, а по-скоро да ги насърча да се опитат да мислят по друг начин за заобикалящото ни и да си представят нови посоки за това как можем да се отнасяме към света, който обитаваме. 

Въпрос: Какво е пожеланието Ви към читателите на това интервю?

Отговор: Много ще се радвам ако съм провокирала любопитството на читателите ви да дойдат и да открият как нещо много познато за тях като „Топлоцентрала“, изведнъж ще се превърне в главен герой на чуждестранна хореографска работа. Струва ми се важно да спомена, че всичко, за което говорих досега се случва с деликатен хумор и с езика на движението. Те правят представлението напълно отворено и към зрители, които не са гледали толкова много съвременен танц. Както се случва във всичките ми произведения, изпълнителите говорят на няколко езика. Този път ще чуете английски, хърватски и немски.

Ясна Виновършки е изпълнителка, хореографка и обучителка, израснала в Загреб, но живяла и работила в чужбина от разпадането на Югославия насетне. В началото на 90-те години учи в гр. Есен, Германия, във “Folkwang Hochschule”, a през 2012 г. завършва магистратура по хореография в университета “HZT” в Берлин. От тогава работи като артист и изпълнител в различни европейски танцови компании, като наред с това става и стипендиантка на фондация “Kunststiftung Baden-Württemberg” и “DanceWeb” на Гьоте Институт. Първата ѝ  хореографска работа, солото “Which Club?” е награждавано няколко пъти. Ясна е силно ангажирана в създаването на различни платформи за артисти в областта на танца и изпълнителските изкуства. В допълнение на това преподава в академии по изкуствата като “HZT” (Берлин), “HfMT” (Кьолн), “ADU” (Загреб), университета „Мимар Синан“ (Истанбул). 

През 2008 г., заедно с партньорката си Клемент Лейс създават танцовата компания “Public in Private” в Берлин, където и до днес усъвършенстват танцовия си почерк в самостоятелни и съвместни проекти.

 

Фото кредит: Froilán Urzagasti

Сподели в: