Ходенето на кино е полезно за сърцето, паметта и концентрацията

Добра новина от света на киното! Оказва се, че на голям екран то е полезно за сърцето, паметта и концентрацията. По този параметър дори може да се сравни с леките тренировки.

Информацията е на учени от Факултета по експериментална психология на University College London, цитирани от британския вестник Times. В свой експеримент специалистите анализирали състоянието на 51 зрители, докато гледали игралния филм „Аладин“, и ги сравнили с контролна група, която е чела романа. Те сензори са отчитали пулса, телесната температура и реакцията на кожата.

Изводът е, че в продължение на 45 минути по време на филма честотата на пулса е била в „здравословната зона на сърцето“ между 40 и 80% от максималния, което може да се сравни с благоприятния ефект на леко кардио упражнение. Установено е също така, че често пулсът на публиката съвпада и самите зрители изживяват подобен емоционален подем, който учените измерват с помощта на „електродермални“ сензори.

Експертите посочват, че е по-добре да гледате филм на големия екран, защото при малък брой разсейвания мозъкът може напълно да се концентрира върху сюжета.

Сподели в: