Ханс-Оке Лиля, създател на „Библиотеката на Лиля“: Българските фенове познават Кинг много добре

Представяме ви наскоро гостувалия в България Ханс-Оке Лиля, който беше така любезен да даде интервю специално за читателите на Kafene.bg

Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 г. и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава „Библиотеката на Лиля“ (www.liljas-library.com) през 1996 г., когато е на 26 години. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля.

„Сияние в мрака“ – поводът Ханс-Оке Лиля да посети България, съдържа 12 разказа от 13 популярни хорър автори, всеки от които по един или друг начин е свързан със Стивън Кинг. Първият разказ е от самия Кинг – „Синият компресор“, публикуван за първи път през 1971 в списание, което отдавна не съществува, и не е включван в нито един сборник с разкази от Краля. Следват истории от Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всяка има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Г-н Лиля, изключително сме щастливи, че имаме възможността да поговорим с Вас в краткото време на гостуването Ви в България. Били ли сте у нас досега?

Благодаря! Не, това е първото ми посещение в България и съм много развълнуван, че съм тук!

Кога прочетохте първата си книга на Стивън Кинг? Любов от първо четене ли беше?

Прочетох първата книга – “Кери” – през 1983 г. Получих я като подарък за Коледа от родителите си. Хареса ми, но не беше чак любов от пръв поглед. Малко след това трябваше да прочета книга и да напиша доклад за училище и си спомних, че съм чел книга на Кинг, която ми е харесала, а малко след това открих и “Куджо” (с онази страшна корица), прочетох и нея за доклада и бях привлечен за цял живот.

Представяне на "Сияние в мрака" в България
Представяне на „Сияние в мрака“ в България

Разкажете повече за себе си и уебсайта „Библиотеката на Лиля“ – как се роди идеята и как поддържате платформата вече толкова години?

Когато интернет беше новост през 1996 г., първото нещо, което потърсих, беше “Стивън Кинг”. Не можах обаче да намеря никакви страници с информацията, която ми трябваше, затова реших да създам своя. По онова време не съм имал грандиозния план да я поддържам повече от 22 години, но сайтът постоянно растеше и днес е наистина огромен!

Причината да продължавам да го поддържам е, че обожавам работата на Стивън Кинг. И обичам да говоря за нея! Обичам да се срещам с фенове от целия свят, за които това също е страст. И сайтът ми помага за всичко това!

Представяне на "Сияние в мрака" в България
Представяне на „Сияние в мрака“ в България

Поводът за посещението Ви е представянето на сборника „Сияние в мрака“ – какво ще намерят читателите в него?

Ще открият 12 страхотни истории от 13 автори, защото едната от тях е написана в съавторство. Разказите ще ви изплашат, ще ви накарат да се замислите, както и да се смеете. Всички текстове в антологията имат общо с Кинг, но са доста различни. Мисля, че има по нещо за всеки в книгата.

Как подбрахте авторите и разказите, които влизат в него – и въобще трудно ли се съставя една антология, за да съдържа най-доброто?

Исках да включа автори, които по някакъв начин са свързани с Кинг, но освен това пишат и добри разкази. И мисля, че се получи точно това. Беше доста по-трудно да създам книгата, отколкото мислех, и се радвам, че не знаех това преди да започна да я правя… Но въпреки това обичам всяка секунда от подготовката й, а фактът, че през 2018 г. ще бъде публикувана на 6 езика, прави всичко това страхотно.

Представяне на "Сияние в мрака" в България
Представяне на „Сияние в мрака“ в България

Много ли са феновете на Стивън Кинг в Швеция?

Има много фенове, да. Не толкова, колкото в Щатите, но хората в Швеция знаят кой е той, четат неговите книги и гледат филмите по тях.

Изненадаха ли Ви българските фенове на Кинг по някакъв начин?

Феновете на краля изненадващо си приличат, независимо къде живеят. Тези, с които се запознах тук, се отнесоха страхотно с мен и книгата ми. Българските фенове познават Кинг много добре и имах много интересни разговори за него, докато бях в София.

Сподели в: