„Хавра“ от Захари Карабашлиев – роман на годината на Фонд „13 века България“

Романът бе избран сред творбите на Милен Русков, Петър Крумов, Наталия Делева, Яница Радева и Ангел Игов.

Националната литературна награда за български роман на годината на Фонд „13 века България“ е най-авторитетната литературна награда в страната. Церемонията по връчването и се проведе на 9 май в Литературен клуб „Перото”.

Наградата беше връчена на автора от зам. министъра на културата Румен Димитров. Самият Захари Карабашлиев призова всички присъстващи към борба срещу невежеството и изтъкна, че това е единствената война, която заслужава да водим. Той благодари на журито и призна, че не е очаквал романът му да спечели престижната награда, но е горд че е бил номиниран заедно с „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, „Невидими“ на Наталия Делева, „Пътят към Тива“ на Яница Радева, „Фини прахови частици“ на Ангел Игов и „Чамкория“ на Милен Русков.

Литературният трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън за кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.
Там, където история и настояще се срещат, любов и гняв се надбягват и истината търси своето възмездие, ще откриете едно от многото значения на „Хавра“. Или свое собствено такова.

Издателство „Сиела“ благодари на Захари Карабашлиев за доверието и се гордее с отличието му.

Сподели в: