Филм на Леонардо Ди Каприо открива фестивала „Един свят”

На 23 ноември от 19 часа отваря отново врати Международния фестивал „Един Свят”. Заповядайте на прожекцията на документалния филм „11-ят час” на Леонардо Ди Каприо, с който ще стартира маратона от забележителни документални филми и съпътстващи събития.
Специален гост на фестивала е режисьорът и защитник на правата на хората със специални нужди Джаки Комфорти от Израел. Ретроспектива на негови филми и специални дискусии след прожекциите очакват зрителите на фестивала.

Програмата „Възможни решения” ще се фокусира върху успешни практики за разрешаване на проблеми около човешките права. Това са филмите  „Favela Rising” от Бразилия, „The Day After Peace” на Джереми Гили, с участието на Джъд Лоу, „Inclusion series” на Джаки Комфорти, „Джихад за любов” на индийския режисьор Парвез Шарма и други.

Филмовата програма включва едни от най-качествените документални филми за правото на личностно израстване и да достоен живот. Лентите са носители на многобройни награди и номинации. Специално внимание отделяме на филмите „Е,и?” и „Казан” на големия български документалист Никола Ковачев. Програма френски документални филми събира едни от най-разтърсващите истории на последния век и сме изключително благодарни на Френски център, че можем да излъчим шедьовъра „Обичах толкова много” на Далила Енадре.

Прожекциите ще се случат в Чешки център, Френски културен институт, Чайната на Бенковски, Червената къща и Полски институт. В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната. Етно джаз концерт в Чешки център, One Giant Leap party в Чайната на Бенковски, изложба на Димитър Свиленов.

***
Съвременното руско кино на "Киномания 2009"
Еко филмът на годината "Ерата на глупостта"

Сподели в: