Фестивалът за илюстрация и графика ФИГ. 2 стартира на 12 април

На 12 април, от 18:30 ч. е откриването на второто издание на ФИГ. – фестивалът за илюстрация и графика, организиран от пространството за съвместна работа и изкуство КО-ОП. Стартът на изданието ще бъде даден с представянето на груповата изложба “My Head Is a Photodump”, в която участват 18 художници и художнички, активна част от съвременната българска сцена. Изложбата разглежда различните начини на пътуване на информацията в дигиталното пространство и задава въпроси за значението на авторството, неговите граници и споделеност. “My Head Is a Photodump” ще трансформира пространството на КО-ОП в импровизиран “фотодъмп” с творби, генерирани или вдъхновени от споделени изображения от общ “чатруум”, превърнал се във временно общо студио на артистите.

“В продължение на 1 месец участниците си споделяха визуални материали на това, което ги заобикаля, впечатлява и ангажира. Като така с тази чат “стая” целяхме да пресъздадем до някаква степен и по съвременен, дигитален начин усещането за споделено авторство и колективна мисъл.

Резултатът ни кара да се замислим за това какво е авторство, какви са неговите граници и може ли и кога то става споделено. А експерименталният формат ще представи труда като импровизиран и отворен анализ на пресечените точки на една група хора в един особен момент, разглеждайки как информацията пътува из различните медии, които ни заобикалят и се пречупва през нашите преживявания и интерпретации.” – споделят организаторите.

Художници и художнички, участници в изложбата:

Аарън Рот
 / Александра Георгиева / Алина Папазова / Били Матеева / BLOOD BECOMES WATER / Вълко Чобанов / Георги Василев / Денислав Големанов / Деси Баева / Жана Миткова / Мартина Вачева
 / Мич Брезунек / Мирослав Живков – Dzhingibi / Розалина Буркова / Теодор Генов
 / Цветомира Борисова / Яна Абрашева / Ясен Згуровски

Откриващата ФИГ. 2 групова изложба “My Head Is a Photodump” ще може да бъде посетена в галерията на КО-ОП до 20 април, а откриването е на 12 април, от 18:30 ч.

Като част от програмата на ФИГ. 2 през април месец предстоят и работилница по научна илюстрация с Любен Домозетски, татуировки на живо с Александра Георгиева, серия разговори и лекции с ABVA, CHAOS Group, Compote Collective и редица интересни събития, предназначени за любителите на различните форми визуално изкуство.

През май месец ни очакват самостоятелна изложба на Невена Екимова в галерия ИНТРО, работилници със Зоран Мише, Алина Папазова, базар за принтове и много други. Информация за пълната програма на ФИГ. 2 ще намерите тук: www.fig.bg

Сподели в: