Увеличаване на кандидатстването за кредити до заплата, заради намалени доходи

Кредитите до заплата попадат в категорията мостови кредити, чиято основна функция е да покрият недостига на средства в период между две заплати или други доходи. Minizaem е точно такава кредитна институция, която е специализирана в кредитите до заплата. Тези кредити са предпочитани от потребители на кредитни продукти, които не искат да кандидатстват за заем в банкова институция по една или друга причина, включително и заради по-бавната обработка на данните и получаването на одобрение. Неслучайно, общото наименование на кредитите до заплата е бързи кредити.

Защо са се увеличили кандидатстванията за бързи кредити?

На първо място трябва да отбележим, че инфлацията влияе на доходите на всички домакинства. Най-уязвимите обаче я усещат много по-сериозно. На практика, ако в едно домакинство, след разпределянето на разходите, са оставали 500 лв. за храна преди и са били достатъчни, сега вече може да не бъдат. Резултатът е, че това домакинство остава уязвимо и ако се появи непредвиден разход или пък битовите сметки са по-високи някой от месеците, то трябва да потърси финансиране от някъде другаде. Най-често в подобна ситуация липсват спестявания и хората се обръщат към бързата процедура и одобрение, предлагани от кредитите до заплата.

Основната причина за всичко това е инфлацията. Поскъпването на стоките и услугите най-вероятно ще продължи до края на годината, което е лошата новина. Специалистите обаче прогнозират това да се случва с много по-бавни темпове оставащите тримесечия. На практика това ще осигури глътка въздух на домакинствата и ще даде време на обществото да се напасне към новите цени. След края на годината, ще имаме осигурени европейски средства, които да послужат за по-лесна адаптация.

Друга причина за повечето хора да се нуждаят от допълнително пари е и фактът, че много бизнеси трябваше да освободят част от персонала си по време на пандемията. По този начин съществен процент от служителите трябваше да си търсят ново препитание. Някои от тях, останаха месеци без нова работа и препитание, което се отрази на вероятността да получат банков кредит. Както може би знаете, банките често изискват едногодишен трудов договор, за да отпуснат финансиране.

При бързите кредити не се изисква трудов договор, което също накланя везните към увеличаване на кандидатстванията за кредити до заплата. Хората, които са си загубили работата, могат да разчитат на пари от кредитните институции без да се притесняват, че не са били назначени на работното си място отдавна. Напълно възможно е човек да получава на новата си работа по-голяма заплата и длъжността да е много по-стабилна, но ако няма постоянен трудов договор и то поне от няколко месеца, банковите институции няма да му отпуснат заем.

Възможно ли е да се увеличат изискванията за получаване на кредит до заплата?

Банковите кредити и кредитите до заплата имат различни условия за кандидатстване, одобрение и получаване. Възможно е лихвите при банковите кредити да се повишат, според специалистите, но това не се отнася за заемите, отпускани от кредитни фирми. Освен това е очаквано, да се затегнат и критериите за одобрение от банките, докато при бързите кредити, това едва ли ще се случи.

На практика, лесният и бърз достъп до малки суми от кредити до заплата, ще продължи да бъде налице и през тази година. Хората ще могат да си купят стоки от първа необходимост, да платят закъсняла сметка или пък да похарчат пари за някоя нова стока или услуга.

Фирмите за бързи кредити ще продължат да бъдат предпочитани, заради улеснената си процедура и бързото одобрение. В някои случай, одобрение за кредит се дава до няколко минути. В сравнение с банките, този период е изключително по-къс. Не е тайна, че много хора искат да се справят с финансовия проблем бързо, без да се налага да чакат дни за това и когато трябва да изберат къде да кандидатстват, избират институцията с по-бърз процес на одобрение и обработка на документи.

Сподели в: