„Страж“ – роман за войната в Афганистан

Очаква ни нова вълнуваща история от автора на „Разказвачът от Маракеш“.

Когато войната се превръща в свръхнапрегната битка за спасяването на човешкото; когато няма победители и победени, герои и злодеи; когато човекът губи ценностните си ориентири в ничията земя на бойното поле, а пустинната буря замъглява границата между добро и лошо – тогава всичко, което си знаел и в което си вярвал, вече няма значение. Това е „Страж“ – драматичен и завладяващ роман за силата на човешкия дух, за избора, който предопределя не само духовното, но и физическото оцеляване, за невъзможната борба за справедливост срещу насилствено наложения ред.

Втората книга на Джойдийп Рой-Батачаря, която издателство „Ентусиаст“ публикува на български език, идва след успеха на „Разказвачът от Маракеш“ – първия роман от амбициозен цикъл за ислямския свят. „Страж“ продължава и задълбочава тази тема по нов и нетрадиционен начин. Действието се развива в армейски лагер в Кандахар по време на войната на САЩ срещу ислямисткия режим на афганистанските талибани. Операция „Трайна свобода“ е един от най-продължителните и унищожителни съвременни конфликти, отнел живота на над 30 000 души, между които и цивилни граждани. Косвените жертви обаче са много повече – ветераните, техните близки, хората на Афганистан, принудени да наблюдават разрухата и опустошаването на собствената си земя.

Книгата започва с гласа на необичаен разказвач – афганистанско момиче пристига само пред военна база, за да погребе тялото на убития си брат. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е – скърбяща сестра, която трябва да изпълни родовия си дълг. Чрез образа на Низам Батачаря съживява мита за Антигона, която се опълчва на Креон, за да спази волята на боговете. Присъствието на момичето внася смут сред военните, кара ги да поставят под съмнение собствения си морал и да се запитат кои всъщност са добрите в тази абсурдна и безсмислена игра.

Детайлите и тайните на историята се разкриват постепенно през гледните точки на седем герои. Символиката на броя им не е случайна – седем е сакрално число, което присъства в почти всички религии, култури и вярвания. Седем е медиатор между земното и небесното, между живота и смъртта, то сближава и сродява, така както героите са изравнени в собствената си самота и чувство за безпомощност.

Вестник „Уолстрийт джърнал“ определя „Страж“ като първия велик роман за войната в Афганистан, но книгата надскача това определение.

„Страж“ е роман за способността да чуваш и виждаш, книга, която се усеща с всички сетива и със сигурност ще провокира читателя до последната страница.

За автора

Джойдийп Рой-Батачаря е роден в Джамшедпур, Индия и живее в Ню Йорк. Завършва философия и политология в Президентския колеж в Калкута и международни отношения в Университета в Пенсилвания, САЩ. Първият му роман „Клуб Гейбриъл“ е публикуван на осем езика в шестнайсет страни, а „Разказвачът от Маракеш“ е първият роман от амбициозен цикъл, чието действие се развива в ислямския свят.

Сподели в: