Столичният зам.-кмет Мирослав Боршош открива 5-ти Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Петото зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе в НДК от 6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала тази година е „Четене с разбиране“ и е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“.

Столичният зам.-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности Мирослав Боршош открива събитието в 11:00 часа, а от 11:30 часа ще чете на децата „Мечо Пух“ в рамките на „Походът на книгите“.

На 7 декември (сряда) от  11:00 празнуваме с „Книговище“ рождения ден на Астрид Линдгрен – 115 г. от рождението и 20 г. от смъртта на детската писателка. В 12:30 е срещата на децата с Владимир Зарев и неговата книга „Голямата странна градина“, Кристина Тужарова ще зарадва децата с работилница и представяне на книгата „В невидимия свят с Иван Милев“ на 8 декември (четвъртък) от 11:00. Час и половина по-късно преводачката на книгата „Грешкомир и Петнислав“ Анжелина Пенчева ще обясни на децата с хумор и приключения как работи колелото на времето, какви са последиците от ентропията, ще им разкаже за остаряването и преходността.

На 9 декември (петък) от 11:00 часа е срещата с писателката Деси Нико и нейната книга „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“, която разказва приказните истории на жени, осмелили се да отстояват себе си. Същия ден от 12:30 ч. децата могат да се запознаят с Мария Донева и нейната поетична книга „Мишките отиват на опера“.

В съботния ден, 10 декември, от 10:00 часа ще има работилница за оригами и любими литературни герои със Силвия Владимирова от ателие „Точка и чертичка“. Работилницата ще предостави на децата възможност да изработят коледни играчки от оригами с любими литературни герои. В 11:00 Зорница Христова представя „Успехът и провалът“, чийто автори са професорът от „Сорбоната“ Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова.

130 г. от рождението на Джон Р. Р. Толкин (Хобит“ и „Врастелинът на пръстените“ празнуваме от 12:30 ч. с хобит фентъзи от ИмПро „Хахаха“.

Последният фестивален ден ни среща в 10:00 ч. с писателката Таня Петкова и нейната книга „Истории от Космоса“, в 11:00 – с Катя Антонова и нейната героиня Ванилия Величественова Всемогъщова, а от 12:30 часа започва постановката на „Мариета и Марионета“ „Мечо Пух“, с която ще отбележим 140 г. от рождението на английския детски поет и писател Алън Александър Милн.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката на Рeпублика България. Всички събития са с вход свободен.

Сподели в: