Стартира кампанията „Да дарим 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май“

За пета година Сдружение за градски читални и читАлнЯта в Градската градина на София отправят дарителско предизвикателство към всички любители на четенето да съберат нови книги за библиотеките в България. Кампанията стартира от 1 май, като целта е в следващия един месец да бъдат събрани поне 2022 книги. Всички дарения ще бъдат препратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

Всеки може да се включи в кампанията, като дари своя любима книга. Търсят се нови детски книги, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са запазени в добро физическо състояние. Книгите се събират на място в читАлнЯта в Градската градина на София от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна на дарените книги всеки ще получи и безплатна читателска карта за читАлнЯта.

В предишните години правехме голямата си годишна дарителска акция в дните преди Нова година, но заради пандемията се наложи да я отложим за по-подходящ момент. Миналата година я проведохме през пролетта, защото кое е по-подходящото време да обърнем внимание на библиотеките от навечерието на 24 май. Надминахме поставената си цел да съберем 2021 книги, но в сравнение с предишни години успехът ни, за съжаление, не беше толкова голям. Пандемията ни наложи някои ограничения, но сега вярваме, че нещата ще се върнат обратно към нормалното и тази кампания ще бъде най-успешната досега. Надявам се, че и в тази поредна кампания отново ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките из страната да стават по-атрактивни за своите читатели”, споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

Както и през миналата година, дарения ще се приемат още и от фирми и граждански организации.

Повече подробности за дарителската кампания може да се следят във фейсбук събитието Да съберем 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май 2022г.

Сподели в: