Според нова книга, Албер Камю е убит от КГБ

60 години след като френският Нобелов лауреат Албер Камю загина в автомобилна катастрофа на 46-годишна възраст, в нова книга се твърди, че той е бил убит от шпионите от КГБ като отмъщение за антисъветската си реторика.

Италианският автор Джовани Катели за първи път споделя теорията си през 2011 г., като пише във вестник Corriere della Sera, че е открил бележки в дневника на знаменития чешки поет и преводач Ян Забрана, които предполагат, че смъртта на Камю не е била случайност. Сега Катели е разширил своите изследвания в книга, озаглавена „Смъртта на Камю“.

Камю умира на 4 януари 1960 г., когато неговият издател Мишел Галимар загубва контрол над колата си и тя се разбива в дърво. Авторът умира моментално, а Галимар почива няколко дни по-късно. Три години по-рано авторът на „Чужденецът“ печели Нобеловата награда за „осветяване на проблемите на човешката съвест в наше време“.

Според Катели заповедта за убийството е издадена от Дмитрий Шепилов, министър на вътрешните работи на Съветския съюз, като отмъщение за статия на Камю във френския вестник Franc-Tireur, публикувана през март 1957 г. По думите му, е възможно френските власти да са знаели за подготвяното покушение и дори да са го подкрепили.

Джовани Катели твърди, че откровеността на Камю пречи на френско-съветските отношения, а „изявеният характер на писателя… изпъквал в очите на френския народ като напомняне за жестокия империализъм на СССР. И френското, и съветското правителство биха се възползвали много от заглушаването на това неприятно напомняне…“ Неслучайно не е проведено подходящо разследване на катастрофата.

Италианският писател обаче казва, че теорията му не е била одобрена от дъщерята на Камю. Въпреки това книгата му е публикувана във Франция, Аржентина и Италия и получи подкрепата на Пол Остър, който нарече аргумента на Катели непреодолим.

Сподели в: