Специална програма, посветена на 13 януари – Ден на българското кино

Министерство на културата – ИА „Национален филмов център” и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за специално отношение и грижа за развитие на филмовата индустрия, сериозна част от която е най-голямото филмово събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният филмов фестивал София Филм Фест, който заедно с професионалното събитие и пазар за проекти София Мийтингс е сериозна платформа за представяне, осигуряване на финансиране и популяризиране на десетки български проекти, повечето от които се превърнаха в най-успешните български филми и копродукции през годините.

Програмата е с ВХОД СБОВОДЕН, с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият”, „Възвишение” и „Дъвка за балончета” в кината „Люмиер” и „Одеон”, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Програмата в кино „Одеон“

11,30 часа – Класическа детска анимация
13,00 часа – „Азбука на надеждата”, режисьор Стефан Командарев
14,00 часа – „Дъвка за балончета”, режисьор Станислав Тодоров – Роги
15,30 часа – Еротична анимация
17,00 часа – „Възвишение”, режисьор Виктор Божинов
20,30 часа – „Вездесъщият”, режисьор Илиян Джевелеков

Програмата в кино „Люмиер ЛИДЛ“

17,00 часа – „Цветът на хамелеона”, режисьор Емил Христов
19,00 часа – „Дъвка за балончета”, режисьор Станислав Тодоров – Роги

Програмата в кино „G8“

14,30 часа – „Каръци”, режисьор Ивайло Христов
16,15 часа – „Съдилището”, режисьор Стефан Командарев

Програмата в кино „Евро Синема“

14,30 часа – „София – 100 години столица на българското кино”, режисьор Явор Веселинов

Програмата в Червената къща

17,30 часа – „Страсти по Леа”, режисьор Николай Йотов
20,00 часа – „Отец Иван и неговите деца”, режисьор Георги Стоев – Джеки

Домът на киното също участва в тази инициатива с три изключително ценни филмови творби. И трите са представяни като проекти или готови филми на София Мийтингс и София Филм Фест.

От 17,00 часа е филма на Андрей Паунов „Момчето, което беше цар”. Ето какво пише за провокативния и изключително интригуващ документален разказ „Time Out London”: „Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един истински деликатес…”

От 21,00 часа киноманите ще могат да видят отново на голям екран дебютната творба на Камен Калев „Източни пиеси” – първият български игрален филм, селектиран в основна програма на Кан след 1990 година – Петнайседневката на режисьорите през 2009.

Двама братя, изгубили връзката помежду си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Единственият начин да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия…

С номинация за „Златна камера” в Кан ’09, с три награди от Токио ’09 – Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов), с Наградата Кодак за най-добър български филм от София Филм Фест ’10 и още десетки отличия от престижни международни форуми, „Източни пиеси” вече е завоювал своето специално място в летописа на българското кино и в сърцата на зрителите.

На 13 януари програмата в Дома на киното приключва в 23,00 часа с първия сериозен боксофис хит на българското кино за ХХI век – „Дзифт” на Явор Гърдев. Един от най-награждаваните и гледани български филми започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 година, където получава наградата „Сребърен Свети Георги” за режисура.

Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето.

В България „Дзифт” получава „Златна роза” за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор, монтаж, наградите на критиката и на „Ню Бояна филмс”. На София Филм Фест ’09 филмът получава приза за най-добър български игрален филм.

Междувременно селекцията на програмата на предстоящия 22-ри София Филм Фест тече с пълна пара. Очакванията са на фестивала да бъдат представени рекорден брой български игрални филми, създадени след март 2017.

Сподели в: