София – царство на хайку поезията за 3 дни

За три дни София ще се превърне в средище на хайку изкуството. От 10 до 12 юни София ще бъде домакин на "Международния хайку форум София". В Столична библиотека ще се съберат изтъкнати хайкуписци и познавачи на най-кратката поетическа форма от България и чужбина.

Очаква се гостуването на проф. Дейвид Ланю от САЩ, бивш президент на Американското хайку общество и Световната хайку асоциация, чиито хайку романи са преведени на български и от години интригуват нашите читатели, Док Дръмхелър от Нова Зеландия, който е и музикант и ще представи освен поезията си и някои от своите песни, поетът и издател Щефан Волфшюц от Германия, създател на интернет платформата www.haiku.de.

Програмата включва: награждаване на победителите в хайку конкурса „Моето хайку за София”, избрани между получените 437 творби от 93 автори, конференция на тема „Хайку в градска среда”, четения, изложби, музикални изпълнения, демонстрация на суми-е (японска живописна техника), както и хайку разходка с писане на хайку стихове из емблематичните места на града са част от събитията, които столичани могат да посетят през уикенда.

Хайку от конкурса и от поетичната разходка, вдъхновени от София и нейните уникални културни забележителности, ще бъдат включени в българо-английска антология, издание на Столична библиотека.

Форумът е по проект "Международен хайку форум София", финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Програма:
10 юни (петък) Столична библиотека, централна сграда

18:00 Откриване на "Градски пространства" – изложба на хайку калиграфия и фото хайга на Александър Телалим и Зорница Харизанова – Мраморно фоайе.

19:00 Официално откриване на Международен хайку форум София. Обявяване на победителите от конкурса „Моето хайку за София”. Хайку четене на чуждестранните гости и български автори, съчетано с музикални изпълнения на Док Дръмхелър (Нова Зеландия) – пред централния вход, при лошо време – в клуба на библиотеката.

11 юни (събота) Американски център, Столична библиотека

10:00 – 12.45 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, първа част.
14:30 – 17:00 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, втора част.

17:30 Откриване на изложба с хайга и демонстрация на суми–е от Детелина Тихолова (България).
18 :00 Премиера на триезичната (английски, български, румънски) книга с хайку „Beyond the Borderlands” на Док Дръмхелър (Нова Зеландия).

12 юни (неделя)

10:00 – 16:00 Хайку разходка из София с разглеждане на забележителностите, по време на която поетите пишат хайку стихове.

17:00 Закриване на Международен хайку форум София и четене на написаните по времето на хайку разходката стихове – клуб на Столична библиотека.

Проектът се осъществява с медийната подкрепа на ”Литернет” и участието на Хайку клуб София.

Сподели в: